Debatt: Ingen elbrist med vår politik

Publicerad
Uppdaterad
Sverige har världens kanske mest ambitiösa klimat- och energipolitik. Alliansen har också tagit steget att gå från höga mål till konkreta åtgärder för att klara målen. En bärande del i vår klimat- och energipolitik är den energiöverenskommelse alliansen slutit och som riksdagen fattat beslut om.

Vi vill ha ett robust energisystem på tre ben med vattenkraft, kärnkraft och förnybar energi. Med detta beslut ger vi långsiktiga besked i energipolitiken. Det är väsentligt med långsiktighet för att viktiga energiinvesteringar ska komma på plats.
Riksdagens beslut i juni om kärnkraftens framtid tillåter att de tio befintliga reaktorerna kan förnyas eller ersättas med helt nya. Nu har energibolagen både verktygen och förutsättningarna för att utveckla en klimatvänlig energiproduktion.
Med kapacitet så det räcker och blir över har Sverige goda förutsättningar att kunna exportera klimatvänlig el till koleldande grannländer.

Inför valet 2010 gick Socialdemokraterna till val på en avveckling av kärnkraften, ivrigt påhejade av MP och V, trots de konsekvenser som detta skulle medföra både på klimatet och för de jobb som skulle hotas med minskad produktion och dyrare elpriser. Socialdemokraterna lovade bland andra Naturskyddsföreningen att kärnkraften skulle avvecklas vid ett maktskifte. Nu, endast tre månader senare, låter det annorlunda.
Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Lars Johansson öppnade i veckan plötsligt upp för ny kärnkraft, i en intervju i Dagens Industri.
Beskedet är dubbelt intressant. Dels därför att Lars Johansson inte kan ge ett tydligt besked. Dels därför att den öppning han ger för ny kärnkraft tydligt bryter mot vad S gick till val på.

Alliansen vill ha en långsiktighet i energipolitiken. För att företag ska våga investera i ny energiproduktion, för att få säker tillgång till energi till rimliga priser, för jobben och för enskilda människor, och för klimatet.
Om Socialdemokraterna vill ansluta sig till alliansens långsiktiga energiöverenskommelse är det något vi välkomnar. Fast det kräver att de klarar att ge ett besked var de står i energifrågan.

Cecilie Tenfjord Toftby, Borås är riksdagsledamot och Moderaternas ansvarige för energifrågor.
Lars Hjälmered, Göteborg är riksdagsledamot och Moderaternas ansvarige för miljö- och klimatfrågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER