Debatt: Inför fritt val av hjälpmedel nu!

Publicerad
Uppdaterad
Många invånare i Västra Götaland behöver under delar eller hela sitt liv använda sig av olika tekniska hjälpmedel för att kunna ta en aktiv del av livet på samma villkor som andra. Det kan handla om alltifrån rullstolar till hörapparater.
Precis som alla områden där vi använder våra gemensamma resurser måste tydliga krav ställas på ekonomisk hushållning så att kvaliteten hålls på hög nivå och priserna nere. I Sverige har vi en god tradition av allt detta. Men vi kan göra bättre.
Större frihet och valfrihet är något Kristdemokraterna eftersträvar på alla områden, även här.

Vi menar att det måste vara upp till varje person att själv välja hjälpmedel i framtiden.
Under knappt två år har på regeringens uppdrag en försöksverksamhet bedrivits i Kronoberg, Stockholm och Sörmland. Syftet har varit att, inom ramen för befintlig lagstiftning, pröva hur enskilda kan få ökad möjlighet att själva välja hjälpmedel och vem som ska utföra utprovning och anpassning.

I slutrapporten kan man läsa
att såväl förskrivare som de brukare som använt sig av Fritt val tycker att det är ett bra komplement till den ordinarie hanteringen.
Trots att försökstiden egentligen tog slut vid årsskiftet har både Stockholm och Kronoberg valt att fortsätta verksamheten.
Det visar att det inte finns något som hindrar att även Västra Götalandsregionen inför fritt val av hjälpmedel.

Utredningen visar dessutom
ett ökat byte från passiva till "aktivrullstolar", vilket är mycket bra ur ett folkhälsoperspektiv. Det är alltid bättre att, efter egen förmåga, hantera sin egen rullstol.
För hjälpmedel har traditionellt sett endast funktionen i första rummet.
Men är hjälpmedel i dag enbart funktionella? Om en sexåring och dennes omgivning upplever att den har en bra och snygg hörapparat i stället för en bra men ful minskar risken att bli retad, med allt utanförskap som det för med sig.

Ett hjälpmedel som man själv varit med att påverka kan dessutom komplettera en personlighet, i stället för att uppleva att man avviker, vilket kan vara fallet med tilldelat hjälpmedel.
Det är ju dessutom dumt att inte utnyttja den kunskap en brukare vet om vad denne faktiskt behöver och därmed ge denne plats i beslutet som då inte enbart bestäms av en arbetsterapeut.

Våra egna erfarenheter som anhörig och politiker samt som före detta handikappidrottare gör oss övertygade om att hjälpmedel inte bara ska vara funktionella, utan att det är mycket viktigt att de så långt som möjligt reflekterar brukarens personlighet och passar in i personens livsstil.
För att underlätta för individen att inkluderas i samhället måste alla bitar falla på plats. Fritt val av hjälpmedel är en viktig bit!

Magnus Berntsson
David Lega

Magnus Berntsson (KD) är ledamot av
Västra Götalands regionfullmäktige.
David Lega (KD) är kandidat till riksdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER