Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

DEBATT: Hur tänker du rösta, Ransgård?

Jonas Ransgård (M). Foto: Anders Wejrot

GT:s namninsamling för en folkomröstning om trängselskatten har konstaterats uppfylla lagens alla formella krav, och nu tar den politiska processen vid. Och då börjar också rävspelet om vad man säger i medierna och hur man hanterar frågan internt.

Innan Moderaterna i Göteborg tar ställning till ja eller nej vill de ha garantier för hur ett eventuellt nej i en folkomröstning ska tolkas. Jonas Ransgård (M) har gått ut i media med tre egna uttänkta möjliga scenarion:

1. De investeringar som görs är bra, men det är fel att finansiera med trängselskatt.

2. Investeringarna är dåliga, man vill ha ett mindre paket, ingen trängselskatt och inga statliga pengar heller.

3. Investeringarna är bra, men vi bör avvakta till staten är beredd att betala allt

Men för att kunna enas om hur ett nej ska hanteras krävs partiöverläggningar. Några sådana har oss veterligen inte initieras vare sig av Moderaterna eller andra partier. Tvärtom säger Kia Andreasson (MP) blankt nej till en folkomröstning och Anneli Hulthén (S) har klargjort att hon tänker verka för att neka göteborgarna en folkomröstning. Därmed är Jonas Ransgårds krav orealistiskt. Varför skulle MP eller S ens vilja diskutera hur en folkomröstning ska tolkas, när de i realiteten är emot en sådan?


Jonas Ransgård borde inse att turordningen måste vara en annan. Det är Moderaterna som äger frågan i kommunfullmäktige. Röstar Moderaterna ja (eller lägger ner sina röster) blir folkomröstningen av. Då tvingas även nej-partier som MP och S till förhandlingsbordet för att diskutera hur en folkomröstning ska genomföras.

Det håller därför inte för Moderaterna att i efterhand skylla en utebliven folkomröstning på de rödgrönas ovilja att diskutera frågan. Det är de själva som har bollen. Ingen tvingar Moderaterna att rösta nej.

Den nya lagen om förstärkt folkinitiativ, som GT:s namninsamling stöder sig på, röstades igenom i riksdagen av samtliga partier utom SD som var emot. Men Göteborgs lokala politiker tycks tro att det bara är att reflexmässigt trycka på nej-knappen precis som tidigare. I förarbetena till lagen står det att det ska finnas synnerliga skäl för att neka en folkomröstning. Skäl som till exempel är av diskriminerande art (strid mot mänskliga rättigheter) eller om frågan som väckts inte är en kommunal angelägenhet. Röstar man ändå nej ska man nog förvänta sig segdragna överklaganden ända upp i Högsta förvaltningsdomstolen.

Hur tänker du egentligen rösta, Jonas Ransgård?

 

THEO PAPAIOANNOU

Partiledare Vägvalet.

HÅKAN ANDERSSON

Partisekreterare Vägvalet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!