Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Hungriga barn politikernas fel

Läs Fredrik Hedenus, vice ordförande för Djurens Rätt Göteborg.

Att barn ska få en bra kost

 och utveckla ett gott förhållande till mat kan tyckas självklart. Men för alla är det inte så. De som väljer en vegansk kost av etiska skäl får snällt plocka fram matlådan från 50-talet om de inte vill att barnen ska gå hungriga på förskolan. Åtminstone om Göteborgspolitikerna får bestämma. Att vara vegan innebär att välja bort produkter från djur såsom kött, mjölk och ägg. Skälet till  detta är att man respekterar och erkänner att djur är individer som kan uppleva känslor på ungefär samma sätt som vi. Som det ser ut i dagens djurindustri betalar dessa individer inte bara med sina liv för att vi ska få kött. De utsätts dessutom för en stor mängd lidande. För att bara ta två exempel: man kastrerar rutinmässigt smågrisar utan bedövning för att inte riskera att köttet ska smaka dåligt och kycklingar växer så snabbt att de ständigt har ont.

Veganer vill inte vara

 en del av det dödande och lidande detta skapar, därför väljer de att bojkotta hela djurindustrin. Men att välja en annan kost än majoriteten kan vara kontroversiellt. Det har de föräldrar märkt som har barn på förskola i Göteborg. Givetvis vill dessa föräldrar att deras barn ska äta vegansk kost, på samma sätt som muslimer inte vill att deras barn ska äta fläskkött. Specialkost baserat på religiös övertygelse serveras också i Göteborg, men sedan tar det stopp. Stadsdelarna Högsbo liksom Majorna har beslutat att inte servera vegansk mat i förskolan. Man säger att man inte kan garantera  näringsinnehållet i  barnens mat. Det kanske är sant, men  det har i så fall med bristande kunskap att göra, inte med den veganska kosten. Det är klart att det är andra livsmedel som blir aktuella i en vegansk kost. Bönor, linser, rismjölk, havregrädde är exempel på ingredienser som är ovanliga i den svenska blandkosten. Men att man kan ge fullvärdig vegansk kost till barn visar Elisabeth Kylberg och Åsa Strindlund tydligt i skriften Grön barnmat, som är faktagranskad av sakkunniga på Livsmedelsverket.

Det är uppenbart

 att det inte är på barnen man tänker. Hur kan ingen mat alls vara bättre än förskolans veganmat? Som det nu är får föräldrarna snällt skicka med mat till barnen. Men var inte skälet till att man införde gratis mat på skolor och förskolor just att  garantera fullvärdig kost snarare än mackor till barnen? Fast det verkar visst inte gälla veganer. 

Det är dags för politikerna i Göteborg att bekänna färg. Ska de fortsätta försöka begränsa människors strävan efter ett mer djurvänligt samhälle?

Ska de fortsätta diskriminera etiska kostval framför religiösa?

Eller är det dags att skicka personalen på en fortbildningskurs och sedan ge barnen den mat de vill ha och förtjänar.


Fredrik Hedenus

vice ordförande för Djurens Rätt Göteborg.