Debatt: Högerpolitiken glömmer bort mobbingens offer

Publicerad
Uppdaterad
Alliansen kortar vägen till ett friskare liv och minskar utanförskapet i arbetslivet, hävdar folkpartisterna Eva Flyborg och Cecilia Wigström i GT 27/10.
Samtidigt överger alliansregeringen dem som är utanför på sitt jobb. 340000 människor mobbas i arbetslivet varje år. Detta för med sig stora samhällskostnader i form av sjukskrivning, vård och förtidspensionering.
Den som drabbas får nästan aldrig upprättelse. Facket ställer sig vanligen på mobbarnas sida. Arbetsmiljöverket tar sig inte an enskilda fall och ingriper sällan i mobbningsärenden. Verkets föreskrifter mot kränkande särbehandling är vare sig straffbelagda eller vitessanktionerade.
Vad har regeringen gjort för att åtgärda denna rättslöshet? Ingenting. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) har uttryckt att han inte ens har någon sådan ambition.
Regeringen har dragit ner på arbetsmarknadsverkets resurser med en tredjedel och försämrat sjukersättningen.
Det är klassisk högerpolitik att strunta i socialt förebyggande åtgärder och tro att man löser alla problem genom att skära ner på resurserna.

Denna politik tillämpas i moderatledda Kungälv, där en lärare på Munkegärdeskolan blivit avstängd och förvägrad skriftlig motivering efter att ha kritiserat sin havererade arbetsmiljö i medierna.
Den moderate ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, gav sedan uttalat stöd till rektorn efter påtryckningar som bland annat ska ha kommit från skolchefen och kommunalstyrelsens ordförande. Samtidigt uppgav ordföranden att han egentligen tyckte att avstängningen var orimlig och att skolan, i likhet med kommunens övriga skolor, var dåligt skött.
En tid därefter påtalade ytterligare två av Munkegärdeskolans lärare offentligt att arbetsmiljön var katastrofal. Turbulensen har lett till att en person i skolans ledning, som kritiken inte varit riktad emot, sjukskrivit sig för hela innevarande termin.
Den enda åtgärd skolansvariga politiker tycks ha vidtagit är att dra ner på skolans budget.

Samma ansvarslösa politik förs på riksplanet. Den rehabiliteringsgaranti som Flyborg och Wigström förordar är visserligen bra.
Ännu bättre vore det om regeringen åtgärdade de grundläggande orsakerna till att många människor, framför allt kvinnor inom offentlig sektor, blir sjuka. Men att bara öka resurserna till arbetsmiljöverket, såsom vänsterblocket föreslår, löser knappast några mobbningsproblem.
Arbetsmiljöverket måste även få i uppdrag att ta sig an den psykosociala miljön och ges effektiva verktyg mot oansvariga arbetsgivare.
Kostnaden för sjukskrivningarna när det gäller mobbning, är miljardbelopp .etslivet!

Ann-Sofi Gauffin
Linda Mathiasson

Ann-Sofi Gauffin är ordförande och Linda Mathiasson är vice ordförande föreningen Stopp, som kämpar mot kränkande särbehandling i arbetslivet.
GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER