Debatt: Hög tid säga ja till sprutbyten

Publicerad
Uppdaterad
Sedan 2006 har Sverige en lag som tillåter landsting och regioner att starta sprututbytesprogram för missbrukare. Föreskrifterna ställer hårda krav på att utbytet av sprutor endast är tillåtet som en del av en bredare verksamhet som ska innehålla hälsorådgivning av läkare, samtal, information om överförbara infektioner, test och vaccinationer.
Lagstiftningen ställer krav på att ett införande av sprututbytesprogram ska göras i samverkan med berörd kommun.

I Västra Götalandsregionen är Göteborg den kommun som i första hand är aktuell.
Regionen har gjort påstötningar mot kommunen för att genomföra förberedande insatser för att kunna införa ett program. Tjänstemän och politiker har däremot varit avvisande till detta.
Regionstyrelsen i Västra Götaland behandlar nu frågan och vi menar att det är hög tid att införa ett sprututbytesprogram för missbrukare i Göteborg. Både svenska och internationella erfarenheter visar att utbytesprogram har positiva effekter.
Tunga aktörer som WHO, FN, UNAIDS med flera rekommenderar sprututbytesprogram som en effektiv metod för att minska smittspridningen av hiv och hepatit. Det har nästan alla andra EU-länder också insett och därför infört sprututbyten. Utanför står Sverige, frånsett de två program som startades i slutet på 80-talet i Lund och Malmö.
Vi är övertygade om att ett program i Göteborg skulle förhindra att en redan utsatt grupp dessutom drabbas av allvarliga sjukdomar.

Därigenom innebär ett program en stor besparing för samhället eftersom varje miss-brukare som förhindras bli smittad med hiv eller hepatit blir en samhällsekonomisk vinst.
I mitten av december förra året insjuknade flera missbrukare i hepatit B och fram till mitten av januari hade nio personer vårdats vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Alla drabbade hade anknytning till det intravenösa missbruket i Göteborg, antingen som missbrukare eller som anhörig.
Händelserna kring årsskiftet visar med all tydlighet behovet av rena sprutor i Göteborg.
Det är viktigt att poängtera att sprututbytesprogram inte har något att göra med narkotikapolitik utan ska ses som en hälsopolitisk åtgärd för att minska smittspridning. Programmen har missbrukarna i fokus med syftet att motivera individerna att sluta missbruka innan det är för sent.

Med ett program kan vi nå intravenösa narkotikamissbrukare i Göteborg som tros omfatta mellan 2 000 och 5 000 individer på ett effektivare sätt.
Även i ett utbyggt välfärdssamhälle finns människor som faller utanför. Oftast är det människor som annars inte hörs och som har allra minst frihet. I ett liberalt Göteborg garanteras var och en värdighet och trygghet i att när behovet finns, så finns också stödet där.

Helene Odenjung (FP) är kommunalråd i Göteborg och vice partiordförande.
Jonas Andersson (FP) är regionråd och ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER