ANN CATRINE FOGELGREN Biträdande kommunalråd (FP) i Göteborg Foto: Lennart Rehnman
ANN CATRINE FOGELGREN Biträdande kommunalråd (FP) i Göteborg Foto: Lennart Rehnman

DEBATT: Hemtjänst tvingas vårda döende

Publicerad

Det saknas pengar inom hemtjänsten och flera stadsdelsnämnder i Göteborg planerar att genomföra besparingar för att klara ekonomin. Men då stadsdelarna avvecklar kostsamma platser på äldreboenden och korttidsplatser får hemtjänsten ta smällen med mera arbete.

De kortsiktiga besparingarna i stadsdelarna har bidragit till att hemtjänsten i dag sköter och vårdar mycket svårt sjuka och döende.

Hemtjänstens personal får ta hand om allt mer och en allt högre arbetsbörda för personalen stressar upp medarbetare som leder till sjukskrivningar och allt fler vikarier. Stressen sprider sig också till de äldre vilket gör anhöriga oroliga. Det är en oroande utveckling som måste brytas.

Vi hör allt fler rapporter om insatser som ställs in och att personalen behöver utföra servicen till de äldre på kortare dit än vad som egentligen än planerat. Mitt i stressen mellan olika hembesök händer också att äldre glöms bort. Det är varken mänskligt eller förenligt med socialtjänstlagen.

Kompetensen finns hos personalen, den ska vi vara stolta över. Men hemtjänstens personal har inte de rätta förutsättningarna och det saknas finansiering för att täcka kostnader för arbetsplatsträffar, schemaläggning, planering, fortbildning och transporttid mellan de äldre.

Folkpartiet och alliansen vill öronmärka pengarna till äldre genom att säkerställa att pengarna hamnar rätt och för att ge Göteborgs äldre frihet att välja. Fullmäktige avsätter varje år betydande belopp till äldreomsorgen, men eftersom pengarna inte är öronmärkta kan stadsdelarna fördela om resurserna efter eget tycke, vilket också sker.

En sammanställning av stadsledningskontoret visar att en genomsnittlig stadsdelsnämnd i Göteborg använder i snitt sju procent av sina resurser avsedda för äldreomsorg till andra verksamheter. Folkpartiet vill också att den så kallade Göteborgsmodellen för ökad valfrihet utvärderas. Signalerna från stadsdelarna är att hemtjänsten inte har fått förstärkning för att kunna genomföra modellen, som är kostnadsdrivande.

På vårt initiativ kommer kommunfullmäktige snart att debattera frågan om sparkraven inom äldreomsorgen. I den debatten hoppas vi att majoriteten ger klara besked om varför äldre prioriteras bort i Göteborg. Nu krävs förändring.

 

ANN CATRINE FOGELGREN

Biträdande kommunalråd (FP) i Göteborg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER