Debatt: Helhetsgrepp på havsmiljön

Publicerad
Uppdaterad
Miljötillståndet i Västerhavet är en av våra stora miljöutmaningar. Alliansregeringen har en hög miljöambition. För första gången tas nu ett helhetsgrepp om de viktiga havsmiljöfrågorna.
Havsmiljön har i regeringens budget gått från en tidigare osynlig budgetpost till 1,3 miljarder i särskilt havsmiljöanslag och regeringen har inrättat en havs- och vattenmiljömyndighet.

Sedan 40-talet har halterna av kväve och fosfor ökat kraftigt. Under den gamla Socialdemokratiska regeringen, som stöddes av Miljöpartiet, hände dock inte mycket. 2006 gjorde Alliansen en rivstart för havs- och vattenmiljön, med särskilt fokus på Västerhavet och Östersjön.
Nu fortsätter vi arbetet med att rädda Västerhavet. Samtidigt saknar de rödgröna partierna i sin skuggbudget en gemensam havspolitik.
Vi har initierat projekt för snabba resultat, exempelvis när det gäller syresättning av havsbottnar. Vi har gjort satsningar mot övergödning bland annat genom etablering av fler våtmarker.

Torskbeståndet i Östersjön visar klara tecken på återhämtning, delvis på grund av att det skett större inflöden av syrerikt vatten från Västerhavet, men också på grund av att krafttag tagits för att den långsiktiga förvaltningsplanen ska följas bättre. Tvättmedel med fosfater har slutat säljas i butikerna. Från 2011 ska fosfater inte heller finnas i maskindiskmedel. Sverige kommer att fortsätta driva på för förbud även inom EU.
För att säkra Västerhavets framtid krävs handling och trovärdiga förslag. Med Alliansen har räddningen av Västerhavet fått en alltmer framskjuten ställning och med fortsatta satsningar kan vi göra mycket.

Lars Hjälmered (M) från Göteborg och Rune Wikström (M) från Stockholm är
riksdagsledamöter i Miljö- och jordbruksutskottet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER