Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Heden har plats för hus och sport

Debatten om Hedens framtid har blossat upp igen. Vad ska vi egentligen göra med denna cirka 120 000 kvadratmeter stora gråbruna yta mitt  i Göteborg? Diverse fantasifulla visioner har under åren avlöst varandra utan resultat. I stället har Heden sakta fyllts upp av allt fler tillfälliga byggnader och p-platser.

Ett problem är att göteborgarna är delade. Vissa vill behålla Heden som rekreationsyta. Andra vill låta Vasastaden växa österut och täcka Heden med nya, levande stadskvarter där bostäder, affärer och nöjesliv blandas. Vad man än väljer så gör man många förbannade.

Ett annat problem har med själva storleken att göra. Enorma jätteprojekt får lätt lerfötter. Erfarenheterna från de senaste åttio årens modernistiska stadsplanering visar att sådana mastodontplaner för det mesta ger mycket dåliga resultat ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

Så hur löser vi knuten? Går det att tillfredsställa både stadsvänner och de som älskar öppna, tomma ytor? Ja, det går faktiskt alldeles utmärkt. Yimbys förslag ger både mer stadsliv och ännu större rekreationsytor. Vi behöver inte välja. Vi kan få mer av allt. Lösningen är enkel.


För det första: Bygg hus på markparkeringarna och längs angränsande gator. I kanterna av Heden finns runt 25 000 kvadratmeter parkeringsyta som bara väntar på att fyllas med blandstad.

Genom att bygga hus längs med Hedens sidor förstärker man de omgivande stadsgatorna. Med källargarage behöver inte ens antalet p-platser minska. I tvärgatornas förlängningar lämnar man en gatubredd öppen mellan husen så Heden blir tillgänglig från alla håll. Tomterna bör delas mellan många olika byggare som ritar och finansierar sina hus var och en för sig. På det viset skapas en naturlig mångfald.


För det andra: Flytta hotell Liseberg. Det nuvarande  låga, snedställda provisoriet ockuperar runt 10 000 kvadratmeter central mark. Ett nytt hotell får plats bland de nya husen längs Hedens sidor.

På detta vis öppnas en stor del av Heden upp igen för allmänheten. En trist baksida avspärrad med stängsel förvandlas till en del av vårt gemensamma vardagsrum. Med två enkla grepp får vi alltså både mer stadsbebyggelse och mer yta över till lek och idrott. Alla som inte älskar ödsliga markparkeringar och baracker borde jubla. Hur Heden ska utvecklas efter att vi bebyggt markparkeringarna och flyttat hotellet är en senare fråga.

Vi i Yimby ser gärna många fler stadskvarter på Heden. Men det kan vi bråka mer om i framtiden. De första steg som beskrivits här borde alla rimligen kunna enas kring.

Så släpp ångesten och sätt spaden i marken!


Johannes Åsberg
Samordnare för nätverket Yimby Göteborg.