Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatt: Göteborg är inte tryggt att leva i

Foto: Anders Ylander

Den senaste tidens fortsatta incidenter med skottlossningar i Göteborg  upprör. År 2013 blev ett mörkt år med många skjutningar runtom staden.  Några av dessa ledde till dödsfall och i år har det inte varit bättre.  Skottlossningar i centrala Göteborg och i Biskopsgården ger en bestående  känsla av otrygghet i redan drabbade stadsdelar.

Göteborg ska vara en trygg stad att leva i, men med rån, skottlossningar, laser- pekare mot spårvagnar och äggkastning mot bussar så blir göteborgarnas trygghet och frihet inskränkt.

Man måste kunna känna sig trygg i en stad som Göteborg år 2014. Vi kan inte kapitulera för våldet. Vi alla är en del av staden och alla har ett eget ansvar, så även de styrande i staden.


Det är beklagligt när den rödgröna majoriteten går ut i en debattartikel i Göteborgsposten (10/4) och säger att Göteborg är i trygga händer. Just nu är dessvärre trygghet ett område där staden ligger i botten-ligan. Detta tillsammans med sjunkande skolresultat, och ett bostadsbyggande som inte finns.

Att ens påstå att staden ligger i trygga händer är tragiskt och mycket beklagligt. När dessutom Annelie Hulthén avböjer att kommentera skottlossningarna med motiveringen att det inte är hennes fråga, då finns det skäl att börja undra. Staden och invånarna är värda så mycket mer än en majoritet som väljer att skylla på andra och fly undan viktiga frågor.

Den styrande majoriteten i Göteborg har ett stort och viktigt ansvar för Göteborg. Hur lågt ska staden behöva sjunka innan det händer något och en förändring kommer till?


Det handlar om en skola där betydligt fler borde gå ut med godkända betyg och det handlar om att få in fler människor på arbetsmarknaden för att bryta utanförskap och bidragsberoende. En skola med kunskapsfokus, och en jobbpolitik där trösklarna sänks för att få in unga på arbetsmarknaden, är de viktigaste vägarna till ett "innanförskap". Där lägger Moderaterna flera förslag, både nationellt och lokalt. Problemet är när den rödgröna majoriteten i Göteborg väljer en annan väg och en politik helt utan konkreta förslag för ett bättre Göteborg.

Det är lätt för majoriteten att skylla problemen i Göteborg på regeringen, men sanningen är att många frågor som rör kommunen faller under just kommunledningen. Här behövs ansvars-tagande och ett styre som vill göra något åt problemen i stället för att bara sitta på makten. Här behövs ett maktskifte!

Mattias Tykesson

2:e vice ordförande MUF Göteborg