Foto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Debatt: Göteborg är inte tryggt att leva i

Publicerad

Den senaste tidens fortsatta incidenter med skottlossningar i Göteborg upprör. År 2013 blev ett mörkt år med många skjutningar runtom staden. Några av dessa ledde till dödsfall och i år har det inte varit bättre. Skottlossningar i centrala Göteborg och i Biskopsgården ger en bestående känsla av otrygghet i redan drabbade stadsdelar.

Göteborg ska vara en trygg stad att leva i, men med rån, skottlossningar, laser- pekare mot spårvagnar och äggkastning mot bussar så blir göteborgarnas trygghet och frihet inskränkt.

Man måste kunna känna sig trygg i en stad som Göteborg år 2014. Vi kan inte kapitulera för våldet. Vi alla är en del av staden och alla har ett eget ansvar, så även de styrande i staden.

 

Det är beklagligt när den rödgröna majoriteten går ut i en debattartikel i Göteborgsposten (10/4) och säger att Göteborg är i trygga händer. Just nu är dessvärre trygghet ett område där staden ligger i botten-ligan. Detta tillsammans med sjunkande skolresultat, och ett bostadsbyggande som inte finns.

Att ens påstå att staden ligger i trygga händer är tragiskt och mycket beklagligt. När dessutom Annelie Hulthén avböjer att kommentera skottlossningarna med motiveringen att det inte är hennes fråga, då finns det skäl att börja undra. Staden och invånarna är värda så mycket mer än en majoritet som väljer att skylla på andra och fly undan viktiga frågor.

Den styrande majoriteten i Göteborg har ett stort och viktigt ansvar för Göteborg. Hur lågt ska staden behöva sjunka innan det händer något och en förändring kommer till?

 

Det handlar om en skola där betydligt fler borde gå ut med godkända betyg och det handlar om att få in fler människor på arbetsmarknaden för att bryta utanförskap och bidragsberoende. En skola med kunskapsfokus, och en jobbpolitik där trösklarna sänks för att få in unga på arbetsmarknaden, är de viktigaste vägarna till ett "innanförskap". Där lägger Moderaterna flera förslag, både nationellt och lokalt. Problemet är när den rödgröna majoriteten i Göteborg väljer en annan väg och en politik helt utan konkreta förslag för ett bättre Göteborg.

Det är lätt för majoriteten att skylla problemen i Göteborg på regeringen, men sanningen är att många frågor som rör kommunen faller under just kommunledningen. Här behövs ansvars-tagande och ett styre som vill göra något åt problemen i stället för att bara sitta på makten. Här behövs ett maktskifte!

Mattias Tykesson

2:e vice ordförande MUF Göteborg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER