Debatt: Gör Skolverkets riktlinjer till lag

Publicerad
Uppdaterad
Runt om i Göteborg görs besparingar på förskolor och skolor. Barngrupperna på dagis blir allt större, skolor läggs ner, lärare sägs upp och fritids börjar allt mer likna ren förvaring. De etablerade partierna lägger skulden på sänkta skatter, finanskris och minskat elevunderlag.
Barnpartiet i Göteborg säger att politik i sista änden handlar om prioriteringar och vi vägrar acceptera nedskärningar som drabbar barnen.
Vi är en grupp föräldrar som möttes under hösten 2009 genom att vi ingick i nätverket "Göteborgsföräldrar mot nedskärningar". Nu har vi bildat Barnpartiet för att ta oss in i kommunfullmäktige och arbeta för att förbättra barns villkor.
Barnen är vår framtid, därför vill vi arbeta för att deras behov av en trygg uppväxt, god hälsa och god utbildning tillgodoses av samhället.

Prioriterade frågor för Barnpartiet är att kommunerna följer Skolverkets allmänna råd för för- skolans barngrupper och inför tak på 12 stycken barn i åldrarna 1- 3 år och 15 barn för barngrupper med äldre barn. Alla förskolebarngrupper skall dessutom ha minst tre heltidsanställda.
För att nå dit vill vi att Skolverkets riktlinjer blir lagkrav.
Vad gäller skolan så värnar Barnpartiet om småskolor och vill ha mindre klasser/grupper i skolan. Vi vill öka lärartätheten inom skolan och personaltätheten inom "fritids". Barnpartiet vill också att arbetsmiljölagen skall gälla för barn inom såväl förskola som skola.
Barnpartiet vill öka resurserna till skolan så att den kan leva upp till alla barns rätt att gå ut skolan med minst godkänt i alla kärnämnen.
Vi vill också att varje barn på den egna skolan ska ha tillgång till specialpedagogiskt stöd, skol-sköterska, skolkurator och skolpsykolog.
Varje skola bör enligt Barnpartiet ha ett eget skolbibliotek med bibliotikarie.

Vi vill även verka
för att barnperspektivet stärks i samhället i stort och att all samhällsplanering genomsyras av ett barnperspektiv. Samhället har inte råd att försumma barnen.
Som en påminnelse om det har Barnpartiet valt blomman förgätmigej som partisymbol; förgätmigej som i "glöm mig inte". Pengar till förskolor, skolor och fritidsverksamhet måste ses som långsiktiga investeringar som på sikt blir mycket lönsamma, ekonomisk och mänskligt.
I den uppmärksammade rapporten "Bättre stämma i bäcken än i ån" (2008) visar till exempel nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog att samhället kan tjäna miljoner på att investera i tidiga insatser för barn och ungdomar.

Barnpartiet kräver att FN:s barnkonvention blir lag, att våra barn får samma skydd i arbetsmiljölagen som vuxna och att barnperspektivet genomsyrar alla beslut i Göteborgs kommunfullmäktige. Alla förändringar i förskola och skola skall innehålla en långsiktig konsekvensanalys både vad det gäller risker för barnen och de ekonomiska konsekvenserna för hela samhället.
Ge barnen den röst de saknar i Göteborgs kommunfullmäktige, rösta på Barnpartiet!

Mikael Burman och Ann Nolin är språkrör för Barnpartiet i Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER