DEBATT: Gör inte politik av utredningsförslag

Publicerad
Uppdaterad
Replik på Siw Wittgren-Ahl (S) som tar i sin debattartikel (GT 19/6) till stora ord för att måla en bild av vad regeringen planerar för sjukskrivna ungdomar.
Det är inte första gången Socialdemokraterna försöker skrämma och förvirra människor. Det är cyniskt och ovärdigt. Vi kan bara konstatera att det Wittgren-Ahl skriver inte är korrekt.

I november 2008 presenterades en översyn av aktivitetsersättningen. I den finns ett förslag om att införa en ersättning till dem som har permanent och helt nedsatt arbetsförmåga. Alla andra ungdomar med nedsatt arbetsförmåga ska få stöd från Arbetsförmedlingen för att utveckla och behålla sin arbetsförmåga. De ska samtidigt få en ersättning som ger möjlighet till goda levnadsvillkor.
Det är detta förslag som Wittgren-Ahl i sin artikel vrider till och beskriver som politik som regeringen har bestämt sig för att genomföra. Wittgren-Ahl borde efter sina snart 16 år i riksdagen veta bättre än att göra politik av ett utredningsförslag.

Moderaterna är tydliga när det gäller sjukförsäkringen. Vi vill stödja dem som vill och kan arbeta för att de ska komma tillbaks till arbetslivet - oavsett ålder. Det är viktigt för alla att få möjlighet att arbeta även om arbetsförmågan inte är på heltid.
Det är något mycket positivt för en människa att få arbeta i den utsträckning man kan. Ett jobb handlar inte bara om arbete och försörjning utan om yrkesstolthet, arbets-gemenskap, semesterglädje och helgkänsla.
Vi moderater kan inte acceptera att kvinnor och män stängs ute från den delen av livet.

Våra ungas hälsa
är en prioriterad fråga för alliansregeringen. Referensgruppen "En aktiv framtid för unga med funktionsnedsättning" är startskottet för rege- ringens fördjupade ambition att ge unga fler möjligheter till ett aktivt arbetsliv.
Målet är att fler personer med funktionsnedsättning ska kunna få hjälp och stöd till ett arbete efter egen förmåga.
Regeringen vill dessutom genomföra en total-översyn av de åtgärder och insatser som idag finns för personer med funktionsnedsättning. Vi vill ha en bättre samordning för att fler ska kunna få rätt stödinsatser.

Vad Socialdemokraterna föreslår för unga vet vi ingenting om. Däremot kan vi konstatera att de vill backa bandet och återgå till ett förlamande system med långa sjukskrivningar utan avstämningar och utan stödinsatser.
I stället för att ägna tid åt att smutskasta rege-ringen och sprida felaktigheter borde Socialdemokraterna lägga tid på sin egen politik.
Hur kan till exempel en fördubblad kostnad att anställa unga göra att fler unga får jobb? Vilken framtid går unga sjukskrivna till mötes i vänster-oppositionens Sverige?

Cecilia Magnusson (M) är riksdagsledamot från Göteborg.
Gunnar Axén (M) är Socialförsäkringsutskottets ordförande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER