Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatt: Ge hundägare undervisning

Efter år av debatt och olyckor med hundar så är det dags att agera.
Folk ska inte behöva vara rädda för att möta en hund. Den rädslan har till exempel resulterat i att vårt grannland Danmark nu har förbjudit 13 raser! Är detta en lösning på problemet? I stället kommer hundägare att inte registrera sin hund, som då plötsligt är en blandras. Plus att blandraser av andra slag kommer skapas.
Och vilka är nästa att förbjudas? Kanske några av våra brukshundar eftersom flera har bakgrund som "kamphundar".

Så vad händer i Sverige?
SVT Rapports nätundersökning visar att 77 procent som röstat var för ett förbud av vissa raser.
Men problemet ligger inte där. Det ligger på ägare/uppfödare som gör dåliga val i avel och folk som skaffar hund utan kunskap.
Finns det andra lösningar? Ja. Vilken hund som helst kan bli farlig oavsett rastyp. Därför hjälper inga förbud. Vore som att förbjuda unga män att ta körkort för bil då de är över-representerade i olycksstatistiken.
Varför inte istället införa ett obligatoriskt "hundkörkort"? Något man måste ha innan man får ha hund!

Jag har haft kurser i detta under några år på prov. Efter kursen avstod 20 procent hundköp, 80 procent köpte hund, men kände då till gällande lagar och regler för hund i Sverige. De fick även med en "lathund" om hur man letar fakta om föräldradjur, uppfödare etc.
Komplicerat? Vi har redan en lag om ägarregistrering, vilken går att samköra med ett "hundkörkort" på jord-bruksverket.
Utbildning? Vi har SKK, SBK samt flera hundorganisationer som skulle kunna utbilda med kunskap.

Vad vinner vi på detta? Vi får genomtänkta hundköp, ägarna får en bra start när de skaffar hunden samt färre oseriösa uppfödare, då dessa inte klarar "faktagranskningen" som folk fått lära sig på kursen. Vi får ordning samt samma villkor för alla hundar.
Ska alla gå denna kurs? Nej, under en övergångsperiod så får alla som har hund ett körkort automatiskt. Om man sedan inte sköter sig, då löser det sig själv - man dras helt enkelt körkortet in, precis som ett trafikkörkort.

Ska den som är ute och går med hund ha det? Ja. Man är ansvarig till allt som hunden gör. Strikt hundägaransvar heter lagen. Så på anmodan av polis eller lämplig myndighetsperson ska man visa upp giltigt körkort. Har man inget, får man en varning, böter, omplacering och i värsta fall avlivning av huden! Exakt hur det ska se ut är upp till myndigheter och hundorganisationer att utforma.
Våra kurser fungerade bra drygt 15 år bakåt i samarbete med Studiefrämjandet. Och istället för mer förbud, så skapar vi "Nolltolerans för hund".

Ronny Boström
Ronny Boström är huvudinstruktör
vid Hundskolan Väst