Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DEBATT: FP kräver pengar till lärarlöner

Helene Odenjung
Foto: Lisa Björk

Folkpartiet kräver att kommunstyrelsen i Göteborg skjuter till extra, öronmärkta pengar till stadsdelarna och fackförvaltningarna för att finansiera det nya läraravtalet. Det är en tydlig signal till stadens lärare och ligger helt i linje med vad Thommy Bergström, från Lärarnas riksförbund, krävde på GT-debatt (6/10).

Det nya avtalet mellan lärarfacken och Sveriges kommuner och landsting innebär ett lönelyft på 4,2 procent. Under flera årtionden har lärarna halkat efter lönemässigt och den nya avtalslängden möjliggör nu ett långsiktigt arbete för kommunerna att lyfta läraryrkets status och lön.

I budgeten för Göteborgs stad 2012 är lönekompensationen 3,0 procent, förutom för de verksamheter som är inriktade på grundskola som har 3,25 procent samt förskola och skolbarnomsorg som har 3,75 procent. En till procents löneökning för lärarna motsvarar drygt 37 miljoner kronor i Göteborg.

Eftersom det nya avtalet ligger en bra bit över vad rödgröna majoriteten har budgeterat krävs att det skjuts till nya pengar. Annars är risken stor att stadsdelar och fackförvaltningar måste spara för att finansiera avtalet. Det är inte rimligt. Därför vill Folkpartiet freda de lokala skolbudgetarna - lärare ska inte stå tillbaka för att budgeten ska gå ihop eller konkurrera med andra behov. Satsningen måste göras centralt!

Vi är enda parti i kommunfullmäktige som de senaste åren budgeterat för generella löneökningar, utöver den ordinarie lönekompensationen. I våras förstärkte vi vår lärarlönesatsning med ytterligare 30 miljoner. Samtidigt vill vi öka lönespridningen och inrätta karriärtjänster. Därför är det viktigt att det nya avtalet inte blir ett tak utan ett golv.

Ska Göteborg både kunna lyfta skolresultaten och bli en attraktiv arbetsgivare för lärare så finns chansen nu - genom att göra rejäla insatser för att höja lönerna och skapa fler karriärvägar genom att införa både förstelärare och lektorat. Staten finansierar merkostnaden för de lektorat och förstelärartjänster som inrättas och som innebär lönelyft kring 5000 kronor per månad för en förstelärare och 10000 kronor för en lektor. Därför gäller det att Göteborg hänger på nu!

Forskning visar att läraren är avgörande för elevernas resultat. Skolans kvalitet kan bli bättre än kvaliteten hos dess lärare. Vi får vad vi betalar för. Göteborgs stad måste givetvis följa avtalet men kan göra mer och har nu goda möjligheter att stärka yrkets status genom höjda löner. Det är lärarna värda!

Av: Helene Odenjung (FP) , kommunalråd i Göteborg.