Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

DEBATT: En orättvisa mot hyresgästerna

Medan miljarderna regnar över landets villaägare och bostadsrättsinnehavare riskerar allt fler hyresgäster att tvingas flytta efter att deras hem renoverats och hyrorna chockhöjts. Det kan inte vara rimligt att den orättvisan får fortsätta existera.

Nyligen presenterade skatteverket siffror på vad rot-avdraget kostade skattebetalarna under förra året. Bara i Göteborg betalades nästan 728 miljoner ut, och tittar vi på hela Västra Götalands län handlar det om närmare 2,5 miljarder kronor.

 

Det märkliga med rot-avdraget är att regeringen tycker det är helt okej att hjälpa till att finansiera arbetskostnaden för till exempel nya kök och badrum så länge de ligger i en villa eller en bostadsrätt. Men om samma kök och badrum råkar ligga i en hyreslägenhet, då slutar miljonerna att ramla ner. Förra året fick landets hyresgäster noll kronor i rot-avdrag, och så har det varit sedan avdraget infördes 2009.

Vi har självklart inget emot att staten bidrar till att bostäder i behov av renovering också blir renoverade. Men vi förstår inte varför hyresgäster förväntas stå för hela notan för nödvändiga ombyggnader när människor i andra boendeformer får motsvarande åtgärder subventionerade.


Ombyggnaden av Pennygången här i Göteborg är ett av en allt längre rad exempel på den omöjliga situation hyresgästerna hamnar i. Ett stort antal familjer riskerar att tvingas bryta upp från sina hem därför att de inte längre har råd med den höjda hyran.

Det är fastighetsägarna som äger husen och de ska se till att de renoveras. Det är bostadsminister Stefan Attefalls stående svar när han får frågor om renoveringar. Men samma resonemang måste väl i så fall även gälla villaägarna. De äger ju också sina fastigheter.

Det är hög tid att regeringen undanröjer orättvisan mellan boendeformerna och inför ett rot-avdrag även för hyresrätten.

 

Anna Lönn Lundbäck

Regionchef, Hyresgästföreningen västra Sverige

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!