Debatt: En historiskt stor satsning

Publicerad
Uppdaterad
Alliansens forsknings- och innovationspolitik innebär en historiskt stor ekonomisk satsning. Aldrig har så mycket nya pengar lagts till svensk forskning, aldrig har så mycket skattepengar avsatts till forskning.
Satsningen lägger en grund för nya kunskaper och uppfinningar att bygga den svenska välfärden på.
Utöver den historiska stora satsningen finns några nya, unika inslag i alliansens forskningspolitik. Pengar avsätts till strategiska satsningar, forskningspengar fördelas utifrån kvalitet och särskilda innovationskontor inrättas.
1800 miljoner kronor av forskningspengarna riktas varje år mot tre specialområden: teknik, medicin och klimat. Det är områden där Sverige idag ligger i framkant eller har för avsikt att göra det i framtiden.

Framgångsrika universitet och företag inom dessa områden har inte bara potential att lösa många av vår tids globala problem, exempelvis inom miljöområdet, utan även att skapa arbetstillfällen.
Det blev storslam för Chalmers i denna satsning. Chalmers får drygt 700 miljoner under en femårsperiod för forskning om energi, material, nanoteknik, produktion och transport.
Ett nytt sätt att fördela forskningspengar har också införts.
Lärosätenas prestation kommer att avgöra hur mycket pengar de får. Skälet är att pengarna därigenom ska styras dit de gör störst nytta.
Konkret innebär det att hur duktiga forskare är på att få sin forskning publicerad och på att dra in externa forskningspengar avgör hur mycket forskningspengar de får. Göteborgs Universitet och Chalmers har duktiga forskare och därmed goda chanser att få ytterligare mer forskningspengar.

Alliansen inrättar nu så kallade innovationskontor på lärosäten runt om i landet.
Tanken är att kontoren ska hjälpa framgångsrika forskare att utveckla produkter som går att sälja, istället för att bara publiceras i akademiska tidskrifter.
Den konkreta hjälpen kan ges i form av kvalificerad rådgivning inom bland annat patentering, licensiering och kontraktsforskning. Kopplingen mellan näringsliv och forskning stärks på så sätt, och därmed skapas nya jobb även utanför forskarvärlden.
Alliansens forskningspolitik innebär mer pengar till forskning och en starkare koppling mellan vetenskap och näringsliv. Därmed lägger vi en grund för nya jobb efter dagens lågkonjunktur.

Lars Hjälmered (M) är riksdagsledamot från Göteborg och talesperson för högre utbildning och forskning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER