Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Debatt: Du måste kunna leva på din lön

Centerledaren Annie Lööfs förslag att sänka ingångslönerna med 25 procent vore en katastrof för många svenska löntagare. Med Lööfs förslag skulle en heltidsarbetande undersköterska få ungefär 8 500 kronor kvar att leva på efter skatt. För det stora antalet kvinnor inom äldreomsorgen som jobbar deltid, skulle den verkliga månadsinkomsten bli ännu lägre.

Lika illa eller värre ser det ut i andra kvinno­dominerade branscher som restaurangbranschen, handeln och städbranschen. Där är lönerna låga och många har timvikariat och jobbar deltid. Redan i dag är ekonomin knapp för alla som vårdar, serverar, städar och betjänar kunder i butiker. Utan dessa hundratusentals människors arbete skulle samhället sluta fungera.

 

Men Annie Lööf tycker inte att dessa människor är värda de löner de får.

Centerpartiets argument är att sänkta löner ska leda till fler jobb. Problemet är att argumentet inte håller. Det finns inga samband mellan sänkta löner och fler jobb, tvärtom är arbetslösheten högre i många av de länder där ingångslönerna är låga. Vad sänkta ingångslöner däremot leder till är att människor förblir fattiga trots att de arbetar.

För att få ner arbetslösheten behövs i stället investeringar som skapar arbetstillfällen och utbildningar som gör det möjligt för människor som tvingats ut i arbetslöshet att få jobb.

Vänsterpartiets alternativ till skattesänkningar och lönedumpning är satsningar på bostadsbyggande, grön omställning av transport- och energisektorn och en kvalitetshöjning i välfärden. I stället för förnedrande arbetsmarknadsprogram, som fas 3, vill vi storsatsa på yrkesutbildningar, lärlingsplatser och en chans att läsa in gymnasiet för alla som behöver det.

 

Vänsterpartiet vill bygga ett framtida Sverige med minskade klyftor, en bättre välfärd och en hållbar och konkurrenskraftig industri. Ett Sverige där alla kan leva på sin lön och känna sig stolta och uppskattade efter förtjänst oavsett om man jobbar som servitris, snickare eller lärare.

Vår vision står i tydlig kontrast till den borgerliga politiken med ökande klyftor och fattigdom.

 

Thaher Pelaseyed

Ordförande för Vänsterpartiet i Göteborg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!