Debatt: Du måste kunna leva på din lön

Publicerad

Centerledaren Annie Lööfs förslag att sänka ingångslönerna med 25 procent vore en katastrof för många svenska löntagare. Med Lööfs förslag skulle en heltidsarbetande undersköterska få ungefär 8 500 kronor kvar att leva på efter skatt. För det stora antalet kvinnor inom äldreomsorgen som jobbar deltid, skulle den verkliga månadsinkomsten bli ännu lägre.

Lika illa eller värre ser det ut i andra kvinno­dominerade branscher som restaurangbranschen, handeln och städbranschen. Där är lönerna låga och många har timvikariat och jobbar deltid. Redan i dag är ekonomin knapp för alla som vårdar, serverar, städar och betjänar kunder i butiker. Utan dessa hundratusentals människors arbete skulle samhället sluta fungera.

 

Men Annie Lööf tycker inte att dessa människor är värda de löner de får.

Centerpartiets argument är att sänkta löner ska leda till fler jobb. Problemet är att argumentet inte håller. Det finns inga samband mellan sänkta löner och fler jobb, tvärtom är arbetslösheten högre i många av de länder där ingångslönerna är låga. Vad sänkta ingångslöner däremot leder till är att människor förblir fattiga trots att de arbetar.

För att få ner arbetslösheten behövs i stället investeringar som skapar arbetstillfällen och utbildningar som gör det möjligt för människor som tvingats ut i arbetslöshet att få jobb.

Vänsterpartiets alternativ till skattesänkningar och lönedumpning är satsningar på bostadsbyggande, grön omställning av transport- och energisektorn och en kvalitetshöjning i välfärden. I stället för förnedrande arbetsmarknadsprogram, som fas 3, vill vi storsatsa på yrkesutbildningar, lärlingsplatser och en chans att läsa in gymnasiet för alla som behöver det.

 

Vänsterpartiet vill bygga ett framtida Sverige med minskade klyftor, en bättre välfärd och en hållbar och konkurrenskraftig industri. Ett Sverige där alla kan leva på sin lön och känna sig stolta och uppskattade efter förtjänst oavsett om man jobbar som servitris, snickare eller lärare.

Vår vision står i tydlig kontrast till den borgerliga politiken med ökande klyftor och fattigdom.

 

Thaher Pelaseyed

Ordförande för Vänsterpartiet i Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER