Debatt: Det är fasta jobb som ger bra lön

Publicerad

Moderaterna Tomas Tobé och Lars Hjälmered kritiserar i GT 5/2 att Vänsterpartiet vill förbjuda bemanningsföretag. Vi är förvånade över debattörernas ohederliga argumentation när de påstår att ungdomsarbetslösheten automatiskt stiger om bemanningsföretag förbjuds.

 

Vi menar att de arbetsuppgifter som i dag utförs av inhyrd personal skulle behöva utföras även utan dem. Enda skillnaden är att arbetsgivarna skulle vara tvungna att anställa människor enligt kollektivavtal, med rimliga löner och en trygg anställning.

Det finns otaliga exempel på hur arbetsgivare sparkar anställda och tar in inhyrd personal från bemanningsföretag för att slippa fastanställa med kollektivavtal. Bemanningsföretagen har blivit ett kryphål för företag som vill slippa ta ansvar. Branschen har fyrdubblat sin vinstmarginal på bara ett par år - på bekostnad av uppsagda arbetare. Vänsterpartiet tycker att detta är en orimlig och ohållbar utveckling.

 

Fram till 1992 var bemanningsföretag förbjudna. Åren dessförinnan, under senare halvan av 80-talet, hade Sverige en arbetslöshet på en till två procent. Det finns med andra ord inga som helst samband mellan bemanningsföretagens vara eller icke vara och arbetslöshet. Det är andra faktorer som avgör arbetslöshetens storlek. Finans- och penningpolitik, internationella konjunkturer och kriser, produktivitetsutveckling samt utbildnings- och arbetsmarknadspolitik för att nämna några.

 

Utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken är för övrigt två områden som genomgått drastiska försämringar under den moderatledda regeringen. Elevers kunskapsnivå har sjunkit och allt färre har i dag formell rätt att läsa vidare efter gymnasiet. Dessa försämringar har genomförts trots att var fjärde ungdom saknar rätten till ett arbete.

Ungdomar och utlandsfödda är kraftigt överrepresenterade i bemanningsbranschen - de har oftast tillfälliga anställningar med otrygga villkor. Moderaterna ställer människor inför ett brutalt val: välj mellan otrygga jobb och kraftigt minskade ingångslöner eller bli arbetslös. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige.

 

Vänsterpartiet har en ambitiös politik för att bekämpa arbetslöshet genom investeringar i grön omställning, modern infrastruktur, bostäder och välfärd. Vi vill också minska dagarbetstiden till sex timmar med bibehållen lön. De nya jobben ska vara värdiga jobb med bra villkor för alla oavsett ålder, kön och ursprung.

 

Thaher Pelaseyed

Ordförande för Vänsterpartiet, Göteborg.

 

Monika Djurner

Fackligt förtroendevald och kommunfullmäktige-ledamot (V), Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER