Debatt: Centerns politik hotar unga jobb

Publicerad

"Bättre för en arbetslös att ha en lite lägre ingångslön än inte ha någon lön alls". Så resonerar Centerpartisten Annika Qarlsson (GT 4/4). Påstående framstår snarare som ett hot riktat mot arbetslösa ungdomar och utlandsfödda än politik för att skapa riktiga jobb med värdiga löner.

Förr i tiden var det vanligt med daglönare, arbetare som levde på osäkra och tillfälliga kontrakt. Arbetsgivarna kunde välja och vraka bland daglönarna som tvingades konkurrera om jobben genom att sälja sin arbetskraft så billigt som möjligt.

Logiken var densamma då som nu när Centerpartiet vill införa lönedumpning, nämligen att det är bättre att ha ett jobb än att vara arbetslös och därmed varken kunna försörja sig själv eller familjen.

Av förklarliga skäl förpassades detta brutala system till historiens skräphög. I Sverige ska ingen kunna exploatera någon annan på det sättet.

Qarlsson menar också att Centern inte har ambitionen att sänka lönerna för de som redan har jobb. Lönedumpningen riktas enbart mot grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden med syftet att göra dessa anställningsbara. Argumentet saknar dock förankring i verkligheten på dagens arbetsmarknad.

Redan i dag har de som står längst ifrån arbetsmarknaden de lägsta lönerna.

Med Centerpartiets logik skulle arbetslösheten vara lägst bland till exempel ungdomar och utlandsfödda. Så är dock inte fallet. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) är arbetslösheten inom gruppen ungdomar 25 procent och över 15 procent bland utomeuropeiska invånare.

Det är inte heller sant att lägre löner för svaga grupper på arbetsmarknaden inte drabbar de som redan har jobb. Tvärtom leder lägre lön för några grupper på arbetsmarknaden till att andra grupper får svårare att göra anspråk på bättre löner.

Den låglönekonkurrens som Centerns föreslår gynnar arbetsgivare men är direkt skadlig för alla som jobbar på den svenska arbetsmarknaden.

Annika Qarlsson avslutar med att konstatera att politiker inte ska "styra lönebildningen med lagar." Det låter som en klok strategi för Centerpartiet.

Vänsterpartiet vill skapa framtidens arbetsmarknad genom en politik för full sysselsättning, trygga anställningar och statliga investeringar där behoven av anställda är störst, till exempel äldreomsorgen, vården och skolan.

 

Thaher Pelaseyd (V)

ordförande för Vänsterpartiet Göteborg

GT:s ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER