Debatt: Centern ska slåss för den enskilde

Publicerad
Uppdaterad
Slaget om den personliga integriteten pågår för fullt i EU. Nu mobiliserar Centerpartiet för strid.
Många av de lagar om tvångsmedel och informationshantering som vi måste rätta oss efter fattas numera i Bryssel och Strasbourg.
Tyvärr blir balansen mellan säkerhetsmässiga intressen och individers privata sfär alltmer skev. Det har vi sett på senare tid när det exempelvis gäller datalagring, registrering av passagerardata och DNA-register över asylsökande.
De frihetliga värdena måste få större tyngd i den europeiska beslutsprocessen.
Staten ska inte läsa och höra allt vi säger och gör. En viktig grundbult för Centerpartiet är att hot mot det öppna samhället alltid måste bekämpas med det öppna samhällets metoder.
Vi vill därför stärka skyddet för den individuella friheten och den personliga integriteten i EU. Det handlar bland annat om att inrätta starkare tillsynsmyndigheter och nya konsekvensanalyser.

1. Stärk den europeiska ombudsmannen. Redan i dag finns två EU-institutioner som har till uppgift att värna individens rättigheter, europeiska ombudsmannen och europeiska datatillsynsmannen, som värnar skyddet av personuppgifter.
För att stärka tillsynen av medborgarnas rättigheter bör dessa slås ihop till EN stark ombudsman.
Den nya ombudsmannen ska se till att EU följer Europakonventionen om de mänskliga rättig- heterna och inte beslutar om integritetskränkande förordningar, direktiv och andra rättsakter.
Ombudsmannen bör dessutom göras till remissinstans för förslag som rör integritetsfrågor och mänskliga rättigheter.

2. Inrätta en integritetsskyddskommitté med långtgående befogenheter. En ny kommitté av höga representanter från medlemsländerna bör knytas till den europeiska ombudsmannen.
Denna integritetsskyddskommitté ska få befogenheter att stoppa lagförslag och skicka tillbaka dem till kommissionen för omprövning vid oproportionerliga kränkningar av människans frihet och privata sfär.

3. Inför konsekvensanalyser. Som ett komplement till ombudsmannen och integritetsskyddskommittén bör integritetsskyddet även föras in i arbetet med konsekvensanalyser, som är en del av EU:s agenda för regelförenkling och bättre lagstiftning.
Analyserna innefattar i dag bedömningar av de ekonomiska, sociala och miljömässiga effekterna liksom av de administrativa kostnaderna för ett lagförslag.
Centerpartiet anser att analyserna även ska väga in den personliga integriteten och skyddet av var och ens privata sfär.
Rätten till personlig integritet, var och ens möjlighet att styra över sina egna tankar, sin egen kropp och uppgifterna kring sin person, är grundläggande mänskliga rättigheter.
Vi tar strid för dessa både i riksdagen och Europaparlamentet.

Lena Ek

Lena Ek är Europaparlamentariker och förstakandidat för Centerpartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER