Debatt: Byt kömiljard mot en hälsomiljard!

Publicerad

Alliansregeringen missar målet för hälso- och sjukvården. Genom att envist fortsätta rikta en detaljerad så kallad "kömiljard", där man delar ut en miljard kronor till de landsting som kortar sina köer fortast, så riskerar man att prioritera patienter med milda åkommor framför patienter med svåra sjukdomar.

Kömiljarden tar inte hänsyn till de mest sjuka eller folkhälsan på sikt. Vi gröna vill lyfta det hälsofrämjande arbetet, vars resultat inte alltid är lika direkta som korta köer.

Därför föreslår Miljöpartiet en hälsomiljard. Avsikten är att ge stöd till en omställning för en mer hälsofrämjande vård.

Ett införande av en hälsomiljard skulle flytta fokus från kökortning för relativt friska patienter till att i stället stärka vården för dem med störst behov.

Då ger vi bättre förutsättningar för regionen och kommunerna att vidta förebyggande åtgärder för de äldsta invånarna.

En hälsomiljard skulle bland annat innebära möjligheter till starkare insatser för social trygghet och meningsfullhet, för ett stärkt fokus på förebyggande insatser, hembesök, för fysisk aktivitet och rehabilitering.

Regioner och landsting borde premieras både för korta köer och för projekt och metoder som syftar till en bättre hälsa och effektivare vård. På så sätt får patienten vård i tid, och det hälsofrämjande arbetet som i det nuvarande systemet riskerar att hamna i skymundan, prioriteras. Arbetet ska vara evidensbaserat eller bygga på nationella och internationella erfarenheter av goda resultat.

I Västra Götalandsregionen finns ett starkt fokus på det hälsofrämjande arbetet inom vården, och från MP:s sida vill vi fortsätta med att stärka detta.

Det är också glädjande att vi under mandatperioden har arbetat med att etablera en social investeringsfond som ska arbeta uppströms för att minska ohälsan i grupper som har mest sjuklighet.

Arbetet med grön rehab, fysisk aktivitet på recept och reformen med ett vårdval för primärvårdsrehabilitering, där vi satsar 65 miljoner nya kronor, är också viktiga delar i en mer hälsofrämjande sjukvård.

Kunskapen om att det är framgångsrikt att arbeta med förebyggande hälsovård är väl känd. Det är rätt tid att nationellt införa en hälsomiljard i stället för en kömiljard, så att alla delar av sjukvården ges möjligheten att arbeta mer långsiktigt och hälsofrämjande. MP är en garant för att en hälsomiljard införs i en eventuell rödgrön regering efter valet.

 

Göran Larsson,
Hälso- och sjukvårds- gruppledare (MP) och sjuksköterska, Lidköping.

Tony Johansson,
Regionfullmäktigekandidat (MP) och politisk sekreterare, Mellerud.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER