Foto: Leif Gustafsson
 Foto: Leif Gustafsson

DEBATT: Bostadsbrist för unga är ett problem

Publicerad

Nyligen presenterade Hyresgästföreningen sin rapport om unga vuxnas boende i Göteborgsregionen.

Rapporten är ingen munter läsning, och tyvärr inte heller förvånande.

Bostadsbristen bland unga vuxna är stor i Göteborg, och visar tydligt på att den styrande majoriteten i kommunen har misslyckats fatalt med att uppnå sitt bostadspolitiska mål trots snart 20 år vid makten.

Att förenkla reglerna kring bostadsbyggandet och låta byggherrar och aktörer sköta sig själva, är något som Moderaterna och alliansen talat om länge. Moderata Ungdomsförbundet i Göteborg vill gå ett steg längre: avreglera hyresmarknaden och successivt se en övergång till ett system med marknadshyror. Detta som ett led i att öka bostadsbyggandet och samtidigt rensa upp i den i dag smutsiga bostadsmarknaden, där svarta pengar och kontakter är enda sättet att få tag på ett förstahandskontrakt.

Med marknadshyror så skulle bostadsbyggandet öka då flera bolag skulle konkurrera på bostadsmarknaden. Motargumentet är ofta att Göteborg skulle bli än mer segregerat, men där menar vi snarare tvärtom.

Bostadssegregeringen är i dag redan stor på grund av strukturfelen i bostadspolitiken.

Med marknadshyror, där staten håller sig borta från hyresregleringar, skulle de som står utan bostad kunna få möjlighet att lättare skaffa en sådan, då det skulle löna sig att bygga hyresrätter, något som i dag är totalt olönsamt. I dag ombildas ofta hyresrätter till bostadsrätter på flera håll, eftersom det inte lönar sig att bygga för uthyrning.

Med marknadshyror skulle de som inte får tag i en bostad få chansen till det, och där poängterar Moderata Ungdomsförbundet i Göteborg att alla människor måste ha rätt till en bostad!

 

Victor Löfving, ordförande MUF Göteborg

Mattias Tykesson, riksstyrelseledamot Moderata Studenter


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER