Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DEBATT: Bostadsbrist för unga är ett problem

Foto: Leif Gustafsson

Nyligen presenterade Hyresgästföreningen sin rapport om unga vuxnas  boende i Göteborgsregionen.

Rapporten är ingen munter läsning, och  tyvärr inte heller förvånande.

Bostadsbristen bland unga vuxna är stor i Göteborg, och visar tydligt på att den styrande majoriteten i kommunen har misslyckats fatalt med att uppnå sitt bostadspolitiska mål trots snart 20 år vid makten.

Att förenkla reglerna kring bostadsbyggandet och låta byggherrar och aktörer sköta sig själva, är något som Moderaterna och alliansen talat om länge. Moderata Ungdomsförbundet i Göteborg vill gå ett steg längre: avreglera hyresmarknaden och successivt se en övergång till ett system med marknadshyror. Detta som ett led i att öka bostadsbyggandet och samtidigt rensa upp i den i dag smutsiga bostadsmarknaden, där svarta pengar och kontakter är enda sättet att få tag på ett förstahandskontrakt.

Med marknadshyror så skulle bostadsbyggandet öka då flera bolag skulle konkurrera på bostadsmarknaden. Motargumentet är ofta att Göteborg skulle bli än mer segregerat, men där menar vi snarare tvärtom.

Bostadssegregeringen är i dag redan stor på grund av strukturfelen i bostadspolitiken.

Med marknadshyror, där staten håller sig borta från hyresregleringar, skulle de som står utan bostad kunna få möjlighet att lättare skaffa en sådan, då det skulle löna sig att bygga hyresrätter, något som i dag är totalt olönsamt. I dag ombildas ofta hyresrätter till bostadsrätter på flera håll, eftersom det inte lönar sig att bygga för uthyrning.

Med marknadshyror skulle de som inte får tag i en bostad få chansen till det, och där poängterar Moderata Ungdomsförbundet i Göteborg att alla människor måste ha rätt till en bostad!


Victor Löfving, ordförande MUF Göteborg

Mattias Tykesson, riksstyrelseledamot Moderata Studenter