Debatt: Alliansens krafttag mot oljeutsläppen

Publicerad
Uppdaterad
Mer än en månad har nu passerat sedan den första oljan påträffats utanför Tjörn. Saneringsarbetet pågår fortfarande både till havs och i land. Olyckans följder är katastrofala för växt- och djurliv men även för turismen.
Olja har både toxisk och fysiskt kvävande effekt på liv. Det resulterar i omfattande och långvariga skador på ekosystemen. Återhämtningen för västkustens havsmiljö kan ta åratal.
Olyckan inträffade när två fartyg kolliderade utanför danska kusten inträffade den 10 september.

Redan samma dag meddelade det danska Sjövernet om kollisionen via ett webbaserat kommunikationssystem, men den svenska kustbevakningen missade informationen på grund av att man i första hand använder sig av ett annat larmsystem.
Missen visar på hur oerhört viktigt det är att samtliga länder, inklusive Sverige, har ett nära samarbete både vad det gäller sjösäkerhet och snabb information om en olycka inträffar.

Utsläpp stoppas inte a v nationella gränser.
Varje år transporteras miljontals ton olja över svenska vatten. Detta kommer att öka markant de kommande åren. Alliansen betonar därför vikten av en säker och miljöanpassad sjöfart. Regeringen satsar rekordhöga summor på havsmiljön. Totalt satsas 2,3 miljarder mellan 2012-2015. Alliansregeringen har presenterat en rad åtgärder för att minska gifter i haven.

Statens och kommunernas beredskap att hantera oljeutsläpp bör ses över och anpassas efter den ökande sjöfarten. Alliansen välkomnar beslutet om att det från 2015 inte får transporteras olja i enkelskroviga fartyg.
Det är ett brott att avsiktligt släppa ut olja. Moderaterna verkar för ett förslag där olja märks med DNA-teknik. Med krav på märkning av olja kan kustbevakningen spåra oljeutsläppet, vilket är nödvändigt för en brottsutredning.

Arbetet med sjöövervakning i Sverige och våra grannländer är fortsatt prioriterat för att kunna bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

Lars Hjälmered
Riksdagsledamot (M), partiansvarig för
miljö- och klimatfrågor.

Pontus Båth
Ordförande Moderaterna Torslanda
och vice ordförande MUF Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER