De högutbildade lämnar Göteborg

Publicerad

I generationer har Göteborg varit ett attraktivt val för den som velat bygga nya företag, jobba internationellt och bedriva handel. Ingenjörer valde Göteborg för industritraditionen och handelsmän bosatte sig här för de goda kommunikationerna och affärsmöjligheterna.

I dag har något förändrats. Enligt en rapport från VG-regionen (2012) har trenden under den senaste tioårsperioden varit en ökad utflyttning av högutbildade personer från Göteborg, samtidigt som inflyttningen av motsvarande människor minskat. Detta förklaras framför allt av ökade flyttströmmar till Stockholmsregionen. Utvecklingen har varit mest negativ vad gäller civilingenjörer, datatekniker och företagsekonomer.

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet genomför årligen uppföljningar av vad studenterna gör efter examen. Den senaste rapporten visar att hela 41 procent av ekonom- och 37 procent av juristalumnerna lämnat Göteborg. Nyligen påpekade även Mats Lundqvist, professor vid Chalmers, att 35 procent av alla nyutexaminerade chalmerister i dag flyttar härifrån (GP 21/1).

Alltför många av de som kan göra skillnad för Göteborg de närmaste 30-40 åren lämnar med andra ord staden för att det inte finns tillräckligt attraktiva arbeten, bra boende eller framåtanda. För att Göteborg även framöver ska behålla och attrahera talanger måste något göras.

 

Vi behöver ett bättre klimat för nya företag. I Svenskt Näringslivs årliga jämförelser av företagsklimatet i Sveriges kommuner har Göteborg tappat hela 90 placeringar under den senaste sexårsperioden. Finns det probleminsikt bland majoritetens politiker i Göteborg?

Vi behöver bättre förutsättningar för handel och goda kommunikationer. Att bygga höghastighetståg till både Oslo och Köpenhamn vore en god satsning, som skapar möjligheter till affärsskapande och arbetspendlande.

Vi behöver nya bostäder i attraktiva och centrala delar. Hur försvarar vi då att det i dag tar tre gånger så lång tid att få bygga i Göteborg som i Stockholm? Att bygga hus i något av alla de ödeområden som utgör centrala Göteborg är vi lika bra på som stockholmare är på ordvitsar.

På samma sätt som generationerna före oss var tvungna att lämna gårdarna i Småland och sågarna i Värmland för att flytta till Göteborg när arbetena försvann, tvingas nu ingenjörer och ekonomer att lämna Göteborg för att söka sig en bättre framtid någon annanstans.

Denna utveckling måste vändas. Nästa generations ambition, kreativitet och kunskap behövs för att bygga framtidens Göteborg.

 

 

Aron Modig, Civilekonom, riksdagskandidat (KD) Göteborg

Robert Falck, civilingenjör och civilekonom
Christian Sandström, teknologie doktor, Chalmers och Ratio

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER