Politiker på tvären. Martin Wannholt uteslöts från Moderaterna efter att ha ifrågasatt Västlänken. Foto: Lennart Rehnman
Politiker på tvären. Martin Wannholt uteslöts från Moderaterna efter att ha ifrågasatt Västlänken.  Foto: Lennart Rehnman

Därför blir Wannholt hjälteförklarad

Publicerad

LIBERAL 150101

Det blev inget extraval. Regeringen gjorde upp med Alliansen och samtidigt som många drog en lättnadens suck fanns det andra, på båda sidor blockgränsen, som kände sig svikna av överenskommelsen. Sverigedemokraterna i sin tur verkade mer frustrerade än någonsin.

Även lokalt i Göteborg har det varit turbulent sedan valet i september. Inte minst när Wannholt uteslöts från Moderaterna efter att ha ifrågasatt Västlänken, eller när folkomröstningen om trängselskatten blev totalt ignorerad och protesterna tog fart på Gustav Adolfs torg.

Det så kallade supervalåret verkar aldrig vilja ta slut, varken på riksplanet eller i Västsverige.

Efter folkomröstningen har politikerna i Göteborg åtnjutit ett svajigt förtroende hos göteborgarna. Frågan är om det förtroendet vinns åter under 2015. För oavsett hur man ser på Västlänken står det klart att det finns ordentliga problem i relationen mellan folk och folkvalda.


Debattsidor, politikerchattar, Facebook - de kanaler som är öppna för allmänheten har sedan länge varit fulla av missnöje. Människor känner sig överkörda av det politiska styret.

Ett guldläge för oppositionen i Göteborg, i alla fall om man hade varit intresserad av och haft förmågan att kanalisera väljarnas åsikter.

I fallet trängselskatten kan man få intrycket att de borgerliga partierna önskat driva igenom planen till vilket pris som helst, och därmed inte omvandlat missnöjet till något politiskt kapital för egen del. I stället har väljarna vänt sig till Vägvalet och Sverigedemokraterna eller valt apati inför politiken.

Om över hälften av väljarna röstar nej till trängselskatt och sedan får se sig företrädda enbart av två småpartier är det inte bara borgerligheten som har ett problem, utan hela den representativa demokratin i Göteborg.

Att varken känna sig representerad eller respekterad bäddar för politikerförakt, och de politiker som sätter sig på tvären, som Martin Wannholt, blir hjälteförklarade.

Man kan därför fråga sig om det verkligen är rätt personer som styr staden. Om det verkligen hade framgått att folkomröstningens resultat inte skulle spela någon roll hade utgången i kommunvalet säkerligen blivit en annan.


Oavsett vad man personligen tänker och tycker om tunnlar, pendelstationer och vägtullar både kan och bör man oroa sig för det politiska och demokratiska tillståndet i Göteborg. Särskilt med tanke på stadens erfarenhet av både korruptionsskandaler och mutor.

Här finns potential för en ordentlig opposition. Det var ett misstag att inte plocka upp människors oro för trängselskatten. Fingertoppskänslan saknades, eller ignorerades för att annat gick före. Ibland finns det dock goda skäl att påminna politiker om att de i första hand ska representera sina väljare.

När supervalåret nu äntligen tar slut har jobbet i Göteborg bara börjat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER