DÖDADES. Alexandra Mezher, 22, dödades på ett boende för ensamkommande flyktingbarn av en 15-årig pojke.DÖDADES. Alexandra Mezher, 22, dödades på ett boende för ensamkommande flyktingbarn av en 15-årig pojke.
DÖDADES. Alexandra Mezher, 22, dödades på ett boende för ensamkommande flyktingbarn av en 15-årig pojke.
Från Daily Mail.Från Daily Mail.
Från Daily Mail.

Daily Mail blev svensk rasist-media

Publicerad

Brittiska Daily Mails artiklar från Mölndal och Göteborg var lika hårt vinklade som svensk rasistmedia.

I förra veckan publicerade den brittiska tidningen Daily Mail tre uppmärksammade artiklar i efterdyningarna av mordet på 22-åriga Alexandra Mezher på asylboendet i Mölndal. Samtliga tre artiklar var av en sort som brukar återses på Avpixlat: hårt vinklade, direkt invandringskritiska, med förvrängda sanningar och uppenbara felaktigheter.

Samtliga artiklar rörde den nu häktade personen som pekats ut som mördaren i nämnda mordfall. Daily Mail tvekade inte att spekulera fritt på nyhetsplats om den häktade personens ålder eller psykiska hälsa. Med tydliga citationstecken kring “15-årige" använde man en spekulativ ton som är direkt oansvarig. Sanningen är att ingen vet. Identitet och därmed ålder är under utredning.

Därför är det också publicistiskt oansvarigt att spekulera om det på nyhetsplats. Vidare publicerade Daily Mail personens etnicitet (vilket är irrelevant i skuldfrågan) samt en bild på den institution där han nu sägs vara häktad.

 

Sammanfattningsvis kan det konstateras att Daily Mail knappast följt det som kallas för “god publicistisk sed".

Men plötsligt var artiklarna inte möjliga att läsa för svenska läsare - i alla fall inte för vissa människor som läste artiklarna via desktop. Detta väckte givetvis omedelbart mer eller mindre färgstarka teorier om statlig censur på de rasistiska och konspiratoriska hatsajterna - detta efter att de delats flitigt i sociala medier.

 

Anledningen var att Daily Mail, på inrådan från sina egna jurister, själva begränsat åtkomsten för att de var rädda för att publiceringen skulle kunna strida mot svensk lag. Men som Andreas Ekström på Sydsvenskan påpekat så är detta irrelevant då svensk domstol ändå inte kan lagföra brittiska publiceringar (1/2). Ekström menar att frågan snarare handlar om ett juridiskt missförstånd då svenska tidningar faktiskt kan åtalas i brittisk domstol.

En av Daily Mails artiklar handlade om Mölndal och Göteborg. Rubriken är av en sort som inte kan anses seriös: "Staden som förstörts av migration: Rapport från den svenska staden där beväpnade gäng patrullerar gatorna, kriminaliteten har exploderat och mordet på en vacker socialarbetare har chockat Europa".

 

Det är ett språkbruk som aldrig skulle ha använts i en svensk nyhetstext, oavsett om det gäller morgonpress eller kvällstidningar.

Rubriken gör både en sensationslysten objektifiering av offret samt tar aktiv ställning genom en värdering i migrationsfrågan som helt enkelt inte har att göra i en objektiv nyhetsrapportering. Viktigt att nämna i sammanhanget är att det alltså är samma objektiva nyhetsrapportering som efterfrågas av mediekritiker då svenska medier misstänkliggörs när de inte rapporterar om migration ur just det perspektiv som kritikerna själva önskar: så negativt som möjligt. Allting annat är utslag för en censurerande konspiration.

Bildtexten till en av bilderna, som föreställer ett pojkgäng på fyra killar, är "Ruined". Det vill säga: att Mölndal har förstörts av ensamkommande flyktingbarn och stor migration. Rasistmedierna hade inte kunnat göra det bättre själv. Andra bildtexter är lika hårt vinklade.

 

Men i själva texten visar det sig helt plötsligt att en 16-åring, en av killarna i gänget och som i inledningen av texten beskrevs ha burit en pinne som ett vapen och som står i "kolsvart mörker", i själva verkat är irakisk kurd vars familj kom till Mölndal redan på 1980-talet.

Han kan inte sluta prata om hur fantastiskt Mölndal och Sverige är, på "flawless English", "felfri engelska":

- Sverige är väldigt bra för människor som vill ha ett fredligt liv. Alla behandlas med respekt. Och svenskarna är snälla.

Vidare i texten anförs också fallet med de marockanska gatubarnen i Stockholm samt rapporterna om otrygga bad i huvudstaden. Daily Mail fortsätter med att räkna upp minst sagt upprörande fall vid olika asylboenden i övriga delar av landet. Men vad detta har just med Mölndal och Göteborg att göra är oklart.

I texten citeras också en anonym polis. Troligen felciteras polisen av Daily Mail, då han säger att "Under sommaren i Göteborg inträffade masskjutningar med många människor som dog, inkluderat en liten flicka". Flickan som åsyftas är troligtvis den 4-åring som dog i bilbomben vid Torslanda - ett brott som misstänks vara knutet till det krig som rasar mellan konstellationer i den undre världen. Återigen - vad detta har med ensamkommande flyktingbarn, migrationen eller mordet på asylboendet att göra är oklart.

 

I stället verkar Daily Mail ägna sig åt "tårta på tårta"-principen. Att skapa samband mellan händelser där det inte finns några samband. Innebär det då att allt är frid och fröjd? Nej, givetvis inte. Men det betyder heller inte att allt är nattsvart. Och det betyder heller inte att de oroligheter som inträffar på asylboenden runtom i landet är representativt för den stora skaran invandrare. Migrationsverkets presskommunikatör Alexandra Elias sade i helgen till GP att:

- Visst har antalet incidenter ökat, men det kan också te sig mer påtagligt för att det handlar om flyktingar. Men flyktingar är inte mer våldsbenägna än andra.

Det var ett uttalande som Daily Mail inte hade med i sin nattsvarta reportageserie från Mölndal och Göteborg. Men sen så passade det heller inte in i deras invandringskritiska sensationsjournalistik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER