Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daily Mail blev svensk rasist-media

DÖDADES. Alexandra Mezher, 22, dödades på ett boende för ensamkommande flyktingbarn av en 15-årig pojke.
Från Daily Mail.

Brittiska Daily Mails artiklar från Mölndal och Göteborg var lika hårt vinklade som svensk rasistmedia.

I förra veckan publicerade den brittiska tidningen Daily Mail tre uppmärksammade artiklar i efterdyningarna av mordet på 22-åriga Alexandra Mezher på asylboendet i Mölndal. Samtliga tre artiklar var av en sort som brukar återses på Avpixlat: hårt vinklade, direkt invandringskritiska, med förvrängda sanningar och uppenbara felaktigheter.

Samtliga artiklar rörde den nu häktade personen som pekats ut som mördaren i nämnda mordfall. Daily Mail tvekade inte att spekulera fritt på nyhetsplats om den häktade personens ålder eller psykiska hälsa. Med tydliga citationstecken kring “15-årige" använde man en spekulativ ton som är direkt oansvarig. Sanningen är att ingen vet. Identitet och därmed ålder är under utredning.

Därför är det också publicistiskt oansvarigt att spekulera om det på nyhetsplats. Vidare publicerade Daily Mail personens etnicitet (vilket är irrelevant i skuldfrågan) samt en bild på den institution där han nu sägs vara häktad.


Sammanfattningsvis kan det konstateras att Daily Mail knappast följt det som kallas för “god publicistisk sed".

Men plötsligt var artiklarna inte möjliga att läsa för svenska läsare - i alla fall inte för vissa människor som läste artiklarna via desktop. Detta väckte givetvis omedelbart mer eller mindre färgstarka teorier om statlig censur på de rasistiska och konspiratoriska hatsajterna - detta efter att de delats flitigt i sociala medier.


Anledningen var att Daily Mail, på inrådan från sina egna jurister, själva begränsat åtkomsten för att de var rädda för att publiceringen skulle kunna strida mot svensk lag. Men som Andreas Ekström på Sydsvenskan påpekat så är detta irrelevant då svensk domstol ändå inte kan lagföra brittiska publiceringar (1/2). Ekström menar att frågan snarare handlar om ett juridiskt missförstånd då svenska tidningar faktiskt kan åtalas i brittisk domstol.

En av Daily Mails artiklar handlade om Mölndal och Göteborg. Rubriken är av en sort som inte kan anses seriös: "Staden som förstörts av migration: Rapport från den svenska staden där beväpnade gäng patrullerar gatorna, kriminaliteten har exploderat och mordet på en vacker socialarbetare har chockat Europa".


Det är ett språkbruk som aldrig skulle ha använts i en svensk nyhetstext, oavsett om det gäller morgonpress eller kvällstidningar.

Rubriken gör både en sensationslysten objektifiering av offret samt tar aktiv ställning genom en värdering i migrationsfrågan som helt enkelt inte har att göra i en objektiv nyhetsrapportering. Viktigt att nämna i sammanhanget är att det alltså är samma objektiva nyhetsrapportering som efterfrågas av mediekritiker då svenska medier misstänkliggörs när de inte rapporterar om migration ur just det perspektiv som kritikerna själva önskar: så negativt som möjligt. Allting annat är utslag för en censurerande konspiration.

Bildtexten till en av bilderna, som föreställer ett pojkgäng på fyra killar, är "Ruined". Det vill säga: att Mölndal har förstörts av ensamkommande flyktingbarn och stor migration. Rasistmedierna hade inte kunnat göra det bättre själv. Andra bildtexter är lika hårt vinklade.


Men i själva texten visar det sig helt plötsligt att en 16-åring, en av killarna i gänget och som i inledningen av texten beskrevs ha burit en pinne som ett vapen och som står i "kolsvart mörker", i själva verkat är irakisk kurd vars familj kom till Mölndal redan på 1980-talet.

Han kan inte sluta prata om hur fantastiskt Mölndal och Sverige är, på "flawless English", "felfri engelska":

- Sverige är väldigt bra för människor som vill ha ett fredligt liv. Alla behandlas med respekt. Och svenskarna är snälla.

Vidare i texten anförs också fallet med de marockanska gatubarnen i Stockholm samt rapporterna om otrygga bad i huvudstaden. Daily Mail fortsätter med att räkna upp minst sagt upprörande fall vid olika asylboenden i övriga delar av landet. Men vad detta har just med Mölndal och Göteborg att göra är oklart.

I texten citeras också en anonym polis. Troligen felciteras polisen av Daily Mail, då han säger att "Under sommaren i Göteborg inträffade masskjutningar med många människor som dog, inkluderat en liten flicka". Flickan som åsyftas är troligtvis den 4-åring som dog i bilbomben vid Torslanda - ett brott som misstänks vara knutet till det krig som rasar mellan konstellationer i den undre världen. Återigen - vad detta har med ensamkommande flyktingbarn, migrationen eller mordet på asylboendet att göra är oklart.


I stället verkar Daily Mail ägna sig åt "tårta på tårta"-principen. Att skapa samband mellan händelser där det inte finns några samband. Innebär det då att allt är frid och fröjd? Nej, givetvis inte. Men det betyder heller inte att allt är nattsvart. Och det betyder heller inte att de oroligheter som inträffar på asylboenden runtom i landet är representativt för den stora skaran invandrare. Migrationsverkets presskommunikatör Alexandra Elias sade i helgen till GP att:

- Visst har antalet incidenter ökat, men det kan också te sig mer påtagligt för att det handlar om flyktingar. Men flyktingar är inte mer våldsbenägna än andra.

Det var ett uttalande som Daily Mail inte hade med i sin nattsvarta reportageserie från Mölndal och Göteborg. Men sen så passade det heller inte in i deras invandringskritiska sensationsjournalistik.