Martin Wannholt är på jakt efter en politisk framtid. Foto: Robin Aron

Martin Wannholt är på jakt efter en politisk framtid.

 Foto: Robin Aron
Csaba Perlenberg

Wannholt söker en framtid efter valet

Publicerad

Martin Wannholt har i arenafrågan hittat en möjlig väg efter valet 2018.

I dag lämnar kommunalrådet Martin Wannholt in en motion om en ny multiarena i Göteborg. Han kommer då föreslå att Ullevi rivs och tillsammans med Valhallas bollplaner ge plats för nämnda arena tillsammans med nya bostäder, kontor och butikslokaler.

Frågan har debatterats länge. Den senaste omgången aktualiserades av Frölundas ordförande Mats Grauers som kritiserade politikerna för att sakna både mod och visioner. Socialdemokraterna har inte ställt sig helt emot förslaget, men har menat att det är först aktuellt efter att Korsvägen byggts färdigt omkring 2026-27.

Moderaternas Jonas Ransgård tog dock upp bollen på nytt i december då han menade att Göteborg inte skulle behöva vänta i tio år på en multiarena. Av den anledningen aviserade han förutsättningslösa samtal med lokala näringslivsföreträdare för att sondera terrängen. Det utspelet kom den 18 december.

Drygt två veckor senare nedkom Martin Wannholt med ett skarpt förslag (GP Debatt 30/12). Förslaget om multiarena handlar således mindre om arenafrågan än om Martin Wannholts sökande efter en politisk framtid - som just nu är högst oklar. Idag sitter Wannholt på en kommunalrådsplats som kom till efter valet 2014 genom en fint där Vägvalet ingick i en valteknisk samverkan och räddade Wannholt efter att han gjort sig ovän med sitt ursprungsparti Moderaterna.

Därför är frågan om en ny multiarena Martin Wannholts första trevare inför valet 2018. Frågan är vad slutmålet är. Handlar det om att försöka skapa en ny personlig profilfråga och därmed öka sitt politiska kapital tillräckligt mycket för att intressera ett annat parti (säg Vägvalet) eller handlar det om att lägga grunden för ett helt nytt lokalt parti, ett Wannholtparti eller ett Arenaparti?

Eller är detta första steget mot en förändring och breddning av Vägvalet, vars politiska existensberättigande också börjar nå ett bäst-före datum i och med att Västlänken blir av? Är Samverkande göteborgare på väg att bli Vägvalet 2.0?

Som fråga för ett enfrågeparti är en multirarena en vågad politisk profil. Till skillnad från andra lokala enfrågepartier, som oftast bygger på en protest eller motstånd mot något skulle ett Arenaparti alltså vara för någonting och ha ett positivistiskt budskap. Men hur Vägvalet skulle klara ett politiskt omvandlingsnummer, att gå från missnöjesparti till ett parti som är för någonting, är högst oklart.

Dock: helt utan missnöje skulle ett arenapositivistiskt parti inte vara. I GP (8/1) avslöjar Martin Wannholt sin politiska triangulering när han svarar på frågan varför en ny multiarena är så svår: "Problemet i Göteborg är att den ena politiska sidan vågar inte - och den andra vill inte."

Så enkelt positionerar sig en politisk varelse som söker ny hemvist: mellan och mot alla andra. Och så lyckas Wannholt både äta kakan, behålla den och sälja den i ny förpackning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER