Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Visionära Vårgårda hade inte fel om vätgasen

Anders Ygeman (S), energiminister.
Foto: JESSICA GOW/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Den rödgröna regeringen är sist i matchen med att ta fram en nationell vätgasstrategi. För visionära Vårgårda är det tyvärr alldeles för sent – i alla fall för ett tag framöver.

OPINION. Det blir ingen revolutionerande vätgasanläggning när Vårgårda kommun renoverar flera hyreshus. Projektet bedöms som alldeles för dyrt och krångligt. För två år sedan lät det helt annorlunda. 

sade kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C), om vad som bedömdes vara kommunens enskilt dyraste projekt någonsin, med 300 miljoner kronor för renoveringen av sex hyreshys från 70-talet samt ny, grön elproduktion:

 – Jag hoppas att vi uppnår en teknik som är framtidssäkrad och som är bra för miljön. Att vi kan visa på att man kan bygga och bo och driva sitt hus utan att känna klimatångest (SVT Västnytt 18/2-19).

Via solpaneler på taket skulle el skapas och huset bli självförsörjande på el genom lagring med vätgas.

Men framtidssäkrat är inte samma sak som nutidssäkrat. Redan i vintras rapporterade Västnytt att en interim-VD för allmännyttan menade att länsstyrelsen troligtvis riskerade att klassa vätgasprojektet som ”farlig verksamhet”.

 – Eftersom det inte finns någon praxis eller några bestämmelser för den här typen av verksamhet med vätgasproduktion och lagring så har vi inga givna tal att gå på. Det är något som vi får komma fram till med de tillståndsgivare som finns, sade Vd:n (14/10-20). 

Genom vätgasen går det att lagra och transportera energi och el från förnybara källor som vind-, vatten- och solkraft. Det kan komma att betyda oerhört mycket för både industri- och transportsektorn samt fastigheter. I stället för tunga och miljöskadliga batterier kan långväga vägtransporter drivas med bränsleceller, vars energi produceras av vätgas via solpaneler. Dessutom kan industrier och fastigheter bli mer självförsörjande samt lagra egenproducerad el från sommar- till vinterhalvåret och därmed möta eventuella prisökningar och problem med elöverföring eller brist på utsläppsfri energi.

Att Sverige trots den rödgröna regeringens påstått höga ambitioner med klimatomställningen fram till för ett par dagar sedan saknat en vätgasstrategi är avslöjande och klimatskadligt. Därför var det inte utan visst intresse som de fem verkställande direktörerna för Fossilfritt Sverige, statliga Vattenfall, Scania Group, Siemens Energy, SSAB och LKAB nyligen skissade på just en sådan på debattsidan i Dagens Nyheter. Bågen är spänd: Om Vd:arna får som de vill är det just vätgas som ska vara den ledande elformen: ”Strategins huvudinriktning är att enbart fossilfri vätgas ska premieras i svensk politik”.

Bara någon vecka efter debattartikeln meddelade energiministern Anders Ygeman (S) att regeringen gett i uppdrag åt Energimyndigheten att formulera en övergripande strategi för vätgas.

Inte minst är det signifikant att statliga Vattenfall är med och skrev under på att det ”På längre sikt kan vätgas även bli ett alternativ för flyget” samtidigt som dess egen uppdragsgivare regeringen i praktiken anstränger sig för att genom en meningslös flygskatt sänka en hel industri. Bland annat föreslår debattörerna att det ska byggas vätgaskluster i nära anslutning till de verksamheter som är i behov av vätgas, att skapa en reglering för vätgasledningar och att det bör utvecklas regionala vätgaskluster. 

Vårgårda må ha varit för tidigt ute med sina vätgasambitioner, men de var inte fel på det. Vätgasen är på ingång. Det verkar till och med ha tänts ett ljus hos regeringen.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida