Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Visar sin partiledare hur en ryggrad ser ut

Kristdemokraternas kommunalråd i Göteborg David Lega. Foto: Sven Lindwall

Göteborgs David Lega tar strid med sin partiledare om att SD är ett rasistiskt parti. Det hedrar honom.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har fått omfattande kritik för sin deklaration att ”Sverigedemokraterna är inget rasistiskt parti”.

Till grund för detta ligger den intervju hon gjorde med tidningen Dagen, där hon på den direkta frågan ”Ser du SD som ett rastistiskt parti” svarar:

- Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historisa sprunget ur en rasistisk rörelse. Jag har mött sverigedemokrater som är rasister, men det har jag gjort också i andra partier. Det är djupt beklagligt att SD återkommande även i dag ställer grupper mot varandra vilket urholkar principen om alla människors unika och lika värde. Det är väldigt problematiskt både i invandringspolitiken och i frågor om äldreomsorg och familjen.

Därför är det noterbart att Kristdemokraternas kommunalråd i Göteborg David Lega, som var andre vice partiledare 2012-2015 och nu är ledamot i partistyrelsen, i sitt sedvanliga nyhetsbrev under fredagen är förödande tydlig i frågan, Rubriken är: Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Det går inte att bli tydligare än så.

I själva nyhetsbrevet skriver David Lega följande:

Hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna är en fråga som diskuteras i många forum. Jag själv ser Sverigedemokraterna på nära håll varje vecka, i kommunstyrelsen och i fullmäktige, och för mig finns det ingen tvekan. Det går inte att arbeta eller förhandla med detta parti. Deras företrädare uttrycker sig gång efter annan djupt fördomsfullt, och med jämna mellanrum rent rasistiskt. De har också stora kunskapsluckor och deras förslag är varken realistiska eller genomtänka. Det är ett parti som bygger sin politik på att göra skillnad på människor och spelar på rädslor. Inte heller har de gjort upp med sin historia. Jag anser att Ebba Busch Thors förtydliganden kring detta är bra och jag delar hennes uppfattning helt, ett samarbete med detta rasistiska parti är inte aktuellt.”

Att ett samarbete med SD inte är aktuellt är dock inte vad Ebba Busch Thor meddelat. Hon har inte motsagt sig möjligheten att använda SD som ett passivt regeringsunderlag.

Och i sakfrågan råder det därmed stor oenighet: partiledaren för ett av Alliansens fyra partier menar att SD inte är ett rasistiskt parti medan Göteborgs David Lega, en av partiets få profilerade kommunpolitiker, uttryckligen slår fast att så är fallet.

Det hedrar David Lega.