Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Visa mig alla blodtörstiga centerpartister

Annie Lööf har ingen hatisk svans i släptåg.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

För den som vill se en mer liberal morgondag torde frågan om Sverigedemokraterna vara lätt som en plätt.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

För den som mot förmodan gått miste om stiftelsen Expos avslöjande om hatet och våldsfantasierna som sipprar ut från flera hemliga, politiska Facebook-grupper, kan det vara angeläget för läsekretsen att här ta del av ett par av de grövsta exemplen.

 

Vi betalar gärna kulorna som kan rensa ut ohyran från vårt Sverige”, skriver en läskig socialdemokrat om ägaren till en privat äldreomsorgsleverantör i en hemlig grupp mot privatiseringar i välfärden.

 

Skaffa vapen, sedan utrota skadeinsekterna”, hetsar en hatisk miljöpartist om alla svenskar som dristat sig att boka en charterresa med flyg till Thailand under julhelgen. Detta i en helt öppen grupp om klimatkrisen.

 

I en tredje Facebook-grupp, denna till stöd för lantbrukare som håller sig med nötkreatur, skriver en våldsam C-märkt anhängare till Annie Lööf: ”När skall vi få skjuta veganer! Jag längtar”.

 

Även Vänsterpartiets anhängare har sin hemliga och hatiska Facebook-grupp: ”Jag har vapen, spadar och ett jävla sug på att köra i gång uppdrag upprensning. Peka var jag skall börja” skrivs det om borgerliga privatbilister som kör i bussfiler.

 

För att inte tala om de blodtörstiga liberalerna som i en grupp om energipolitik bjuder på följande omdömen om de som motsätter sig ny kärnkraft i Sverige: ”ohyra”, ”löss”, ”pestråttor”, ”parasiter”, ”apor på korståg”.

 

Nej, så är det givetvis inte. Expo har inte avslöjat hemliga Facebook-grupper fulla av våldsfradgande miljöpartister, hatiska socialdemokrater, mordiska vänsterpartister, hetsande centerpartister eller okvädesliberaler.

Några sådana finns inte. Självfallet finns det enstaka exempel på aktiva partister och anhängare från nämnda partier som både tycker och tänker och från tid till annan öppet skriver eller yttrar de mest avskyvärda saker. Om detta rapporteras det när det uppdagas.

 

I stället är samtliga exempel från olika Facebook-grupper som uttrycker stöd för Sverigedemokraterna, deras politik och för partiledaren Jimmie Åkesson. I ovan nämnda, parafraserade citat om att skjuta veganer stod det i själva verket ”skjuta afrikaner”. 

 

Inget annat parti har en sådan hatisk och bitvis skrämmande svans av anhängare som Sverigedemokraterna. Detta för att partiet Sverigedemokraterna väldokumenterat haft många företrädare och politiker som yttrat sig på exakt samma sätt som det nu avslöjats av Expo. SD är ett parti vars politik inbjuder till denna, måste erkännas, mycket mer extrema och vulgära version än vad partiet i dag öppet står för. I dag nöjer sig partiet med att föra sig med en rasbiologi som i det nya partiprogrammet talar om ”biologiska arvet”, i stället för det tidigare mer vaga ”nedärvd essens”. SD har alltså i sin nya skrud radikaliserats och hymlar inte längre om att partiet anser att det finns en värderingsskillnad mellan olika etniciteter.

 

För den som söker intala sig själv eller andra att SD är ett parti som alla andra handlar det alltså om ren lögn eller självbedrägeri. Det är omöjligt att säga att partiet SD och SD:s svans är två helt olika saker, att partiet SD inte är medansvariga för att uppmuntra sina anhängares öppna rasism eller att den som ger stöd till SD inte också stöttar hatet och människoföraktet som vissa anhängare mer eller mindre öppet torgför.

 

Ur ett demokratiskt och liberalt perspektiv finns det således inget att hämta i ett samarbete med Sverigedemokraterna om man inte delar partiets värderingar eller svansens svavelosande retorik.

 

För Moderaterna har självbedrägeriet om SD blivit till en pinsam fars. Ulf Kristerssons sorgliga svängning och kaffemys med Jimmie Åkesson har åsamkat borgerligheten historisk skada. Det har också bevisat att de liberaler och centerpartister, och socialliberala ledarskribenter för den delen, som länge varnat för att Moderaterna och KD på riksplan inte var att lita på i SD-frågan, tyvärr hade rätt. 

 

Det lismande glidandet, den metodiska anpassningen, den ryggradslösa acceptansen för allt det som borde vara en liberal och borgerlig huvudfiende – allt detta har varit en frustrerande och uppslitande resa ner i avgrunden för M och KD.

 

Nästa parti att stå inför ett historiskt avgörande är Liberalerna. För den tidigare partiledaren Jan Björklund var valet självklart. Nyamko Sabuni, partiets nya ordförande, svävar konstant på frågan om SD. Enligt henne har avståndstagandet gentemot partiet handlat om ”mobbing”, inte demokratisk anständighet.

 

I Munkedal utspelar sig för närvarande en partistrid som kommer att avgöra mycket av partiets vägval. Att det ens är aktuellt att prata om ett vägval antyder det riskfyllda i Sabunis otydlighet. Två lokala partiföreträdare, gruppledaren och en ledamot i fullmäktige, har ställts inför ett ultimatum av det västsvenska förbundet inom Liberalerna: Avbryt SD-lutningen eller utesluts från partiet. I Munkedal har Liberalerna sedan tidigare röstat fram SD som kommunfullmäktiges ordförande och ingått valteknisk samverkan. Liberalerna i Västsverige kräver att de lokala Liberalerna i Munkedal ska gå i opposition eller delta i ett nytt styre. 

 

För de västsvenska liberalerna är den politiska kompassen tydlig. Till skillnad från Moderaterna, som inte agerat efter exempelvis de moderata samarbetena med SD i Staffanstorp eller Hörby, sätter delar av Liberalerna nu ner foten och backar upp sina principer med konkret handling. Nyamko Sabuni däremot vill inte kommentera frågan. Kompassnålen darrar.

 

Expos avslöjande om SD-svansens rasism går inte att bortse ifrån för den som söker en mer liberal morgondag. Att ge stöd till eller förhandla med SD är att acceptera partiet och dess stödtrupper – vars frenetiska motstånd mot det anständiga samhället inte har någon motsvarighet i något annat parlamentariskt parti. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.