Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vill Vänstern att Backaborna ska skratta eller gråta?

HYCKLERI. Vänsterpartiet i Göteborg skyller på alliansen när de själva inte såg till att förverkliga en idrottshall i Backa under sin tid vid makten.Foto: SHUTTERSTOCK
Bettan Andersson (V).Foto: MAGNUS GOTANDER
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsidaFoto: NORA LOREK

Vänsterpartiet i Göteborg kritiserar alliansen för att ha stoppat en idrottshall som de själva inte förverkligade under sin tid vid makten. Måtte Backaborna se igenom den politiska teatern.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Backaborna får inte en ny idrottshall på Selma Lagerlöfs torg. Felet är alliansens. Det påstår i alla fall Bettan Andersson (V) i en interpellation inför torsdagens kommunfullmäktige i Göteborg.

 

Samma Bettan Andersson var ordförande för Idrotts- och föreningsnämnden under hela förra mandatperioden. Dessförinnan var hon 2:e vice ordförande och väl insatt i frågorna.

 

Men i Vänsterpartiets parallella politiska universum är det alliansens fel att Vänsterpartiet och de rödgröna inte lyckades leverera i en fråga som Bettan Andersson var ytterst nämndansvarig för under den förra mandatperioden.

 

Bettan Anderssons skam går på torra land när hon riktar en fråga till Kristdemokraternas Elisabet Lann: ”Hur kommer du tillgodose behovet av en ny idrottshall i Backa?”

 

Frågan är snarare vad Bettan Andersson själv gjorde under sina fyra år som högst ansvarig för idrottsfrågorna i Göteborg?

 

Bettan Anderssons engagemang för en idrottshall är nämligen betydligt större i opposition än under hennes eget ordförandeskap i Idrotts- och föreningsnämnden. För tre år sedan avslöjade GP att den tillfälliga, uppblåsbara hall som byggts upp vid Selma Lagerlöfs torg var så kall att barnen fick spela i jackor och mössor. Fiaskohallen som kostat skattebetalarna 17,5 miljoner kronor, som fick repareras efter att snö fått taket att rasa in, skyllde Bettan Andersson på tjänstemännen:

 – Vi som fritidspolitiker kan inte gå in i detaljnivå på det sättet när vi fattar ett beslut, det gör tjänstemännen (SVT Väst 13/10-16).

 

Dessutom var en sluss in till hallen så farlig att flera barn skadat sig, bland annat en tjej som bröt armen i kommunens farliga anläggning.

 

Andersson lovade dock väljarna att de rödgröna inte hade fattat samma beslut om de vetat vad de senare fick reda på:

 – Vi delar bilden av att hallen inte levt upp till det vi förväntade oss. Hade vi vetat det vi vet i dag hade vi inte fattat beslutet.

 

Trots att Vänsterpartiet alltså inte bidragit till mer än skatteslöseri på en fiaskohall och inte lyckats ordna en ordentlig idrottshall i Backa under sin tid vid makten, kritiserar Vänstern alltså alliansstyret för att sätta stopp för ett förslag som hade kunnat läggas vid Bettan Anderssons egen tid vid makten.  

 

I slutet på maj publicerade GP Debatt en debattartikel där bland andra Bettan Andersson i praktiken erkände att hon som före detta ordförande inte levererat det som föreningslivet länge efterfrågat: ”Under lång tid har föreningslivet i Backa kämpat för en ny idrottshall. Därför förstår vi den ilska och frustration många nu känner när den planerade hallen vid Selma Lagerlöfs torg inte blir av.

 

Det är inte så konstigt att Bettan Andersson verkar ha förträngt sin tid vid makten. Det vill nog Backaborna också gärna göra.

 

I sin debattartikel kallar Bettan Andersson alliansens nej för ett svek. Men det ursprungliga s(V)eket kommer från Vänsterpartiet som haft betydligt längre tid än alliansen att leverera det som nu efterfrågas.

 

Ska Backaborna skratta eller gråta åt Vänsterpartiets hyckleri?

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida