Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vill Stampen verkligen överleva?

Peter Hjörne. Foto: FRIDA WINTER/TT

Dagens besked om nya lokala investerare ställer viktiga frågor om Stampens framtidsutsikter.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Det har tisslats och tasslats de senaste veckorna. När kommer det, egentligen? När skulle krisande Stampen meddela hur det blir med de nya ägare som Dagens Nyheter avslöjade redan den 22 september? Vad är det som tar sån tid? Nog måste väl de nya ägarförhållandena presenteras innan nyår? Hur skulle man tolka att det varit så tyst om de nya, beryktade lokala investerarna?

 

Hösten var dramatisk. I slutet på oktober begärde Stampen utträde ur rekonstruktionsfasen hos tingsrätten efter godkända överenskommelser om ackord medan bolaget en månad senare meddelade att rekonstruktionen formellt sett avslutats och nya bankavtal slutits. Och ändå: Inte ett pip eller ens ens tidsplan om när det avgörande beskedet om nya färska, efterlängtade pengar från nya investerare och delägare skulle presenteras. Däremot har bolaget meddelat stora neddragningar á 100 tjänster inom tryckerikoncernen V-TAB inför nästa sommar.

 

Beskedet kom så äntligen en onsdagseftermiddag 17:38. Och visst blev det en lösning i klassisk Göteborgsanda: Lokala investerare går in med nya pengar. Dock är summan häpnadsväckande låg. 81 miljoner kronor är allt som Stampen menar att bolaget behöver för att bereda väg för koncernens fortsatta verksamhet. Den blygsamma investeringen går stick i stäv med den bedömning som finansmannen Peter Gyllenhammar och bolaget Front Office gjorde i slutet av september efter att det blev känt att deras bud om ett helt uppköp av Stampen nobbats av Peter Hjörne. Till Breakit sade Front Offices vd Johan Lundin att:

 - Tanken var att verkligen ge hela koncernen en chans, inte kortsiktigt genom något räddningspaket, utan att verkligen se till att de fick en chans att leva vidare även på sikt. Så pass länge att de hinner med att transferera sig till från tryckt media till en digital mediaplattform, precis som Bonnier gör nu som lånar en miljard.

Lundin lade också till, efter att det bud man lagt avvisats på blott några få timmar: "Det känns inte som man tar ett helhetsgrepp nu. Ska Stampen överleva på sikt måste man rensa bort banklånen och ge mer luft under vingarna”. 

Enligt uppgift ville Gyllenhammar och Lundin göra en stor rensning i bolaget för att ge det en rimlig chans att komma vidare.

 

Det är tydligt att Peter Hjörne inte velat förlora kontrollen över sitt familjebolag. Och även om ägarförhållandena ändras och Peter Hjörne med systerfamilj formellt sett minskar sitt procentuella ägande, kommer man behålla de facto kontroll över bolaget. En av investerarna är Fabian Hielte från Ernström och Co, som är gift med Peter Hjörnes systerdotter. Det är inte första gången Fabian Hielte räddat sin frus morbror. Som ordförande i fastighetsbolaget Platzer Fastigheter var han med om att rädda Stampen under en akut kris 2011 då Platzer köpte fastigheten Stampen 4:44 för 450 miljoner. Stampen 4:44 är i folkmun sedan länge känt som GP-huset vid Polhemplatsen. Numera har gatstenen som tidigare bildade bokstäverna "GP" framför entrén plockats bort och huset är numera känt som Platzerhuset.

 

I övrigt är det Peter Hjörnes societetskompisar, bland annat i form av Stena Lines ägare Dan Sten Olsson, som rycker in som nya delägare. Det skulle inte överraska om investeringarna kommer med en klausul som ger Hjörne-familjen rätt att köpa tillbaka andelar i händelse av att Stampen visar ett visst positivt finansiellt resultat inom en särskild överenskommen tidsgräns. I Göteborg ställer man ju upp för varandra. Så ser Göteborgsandan ut.

 

Ursäkta, men frågan måste ställas: Vill Peter Hjörne verkligen rädda Stampen? Eller har Peter Hjörne riskerat Göteborgs-Postens, Hallandspostens, Bohusläningens och de andra tidningarnas framtid genom att sätta sin egen önskan av fortsatt ägarskap av Stampen före att helt eller delvis sälja bolaget till en annan mediekoncern och därmed ge bolaget ny branschkompetens och större chanser att ta sig an framtiden?

 

Är nya ägare som i dag driver rederiverksamhet, sköter fastigheter och äger enarmade banditer de som besitter bäst publicistisk kunskap och har de mest progressiva idéerna om hur nyhetsverksamhet ska möta framtiden an? Är lokala ägare med vänskapliga relationer och familjeband till Peter Hjörne verkligen de som kan ställa de skarpa och iskalla kraven gentemot Stampen som bolaget troligtvis kommer behöva möta inom kort?

 

Samt, den kanske ur ett publicistiskt perspektiv mest angelägna frågan: Vad händer om GP eller något av de andra tidningarna hamnar i en situation av att behöva bedriva journalistiska granskningar av Stena Line, Stena Finans AB, Platzer Fastigheter eller Provobis Holding AB? Kan den redaktionella integriteten garanteras?

 

Det återstår att se.