Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vilka anställda vill Martin Wannholt bli av med?

Demokraternas partiledare Martin Wannholt menar att Göteborg skulle klara sig utan 3000-4000 anställda men specificerar inte vilka yrkesgrupper det handlar om.Foto: MATHIAS BERGELD/BILDBYRÅN
Stadshuset i Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Demokraterna tror inte att 3000-4000 av Göteborgs anställda bidrar med något vettigt till stadens vardagliga drift. Nu måste partiet svara på vilka yrkesgrupper de vill göra sig av med.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Martin Wannholt må sedan länge ha varit utsparkad och utesluten ur Moderaterna, men det hindrar inte honom från att vilja bestämma vem han helst hade sett leda stadens moderater i stället för Axel Josefson som i dag är gruppledare och kommunstyrelsens ordförande. I en fascinerande intervju i Dagens Nyheter framkommer, bland många andra saker, att han gärna bildat radarpar med moderaten Hampus Magnusson (27/7). Om den politiska kärleksförklaringen är till fördel för Magnusson låter vi vara osagt.

 

Mest anmärkningsvärt är dock Martin Wannholts påstående att Göteborgs stad hade kunnat klara sig utan ”3000-4000” av sina anställda. Den relevanta delen av det aktuella citatet lyder:

 

”[...] Vi måste förstå att prioritera, som med förskolan och skolan. Vi måste återinföra kvarterspoliser. För en tid framåt behöver vi också punktmarkering av de mest kriminella. Vi har över 50.000 anställda i Göteborgs stad. Jag tror att om tre fyra tusen av dem inte gick till jobbet skulle staden överleva ändå. De skulle kunna omskolas till bristyrken. Här finns en stor potential.

 

Vilka yrkeskategorier det handlar om specificeras inte. Vilka förvaltningar som skulle beröras av en sådan masslakt av personal är oklart. Handlar det om parkarbetare, vaktmästare, tekniker, ekonomer, arkivarier, kommunikatörer, biologer, statistiker, lärare, jurister, sjuksköterskor eller något annat av de sammanlagt cirka 100 yrkena som finns bland Göteborgs stads 55 000 anställda? Martin Wannholt utvecklar inte tankegången. Inte heller finns det någon specificering på vilka bristyrken det skulle handla om - eller om det, som Wannholt verkar antyda, folk ska tvingas att skola om sig till bristyrken som de kanske inte ens vill ha. 

 

Ett ständigt återkommande mantra från Demokraterna är att deras politik baserar sig på kunskap och fakta. Men svepande påståenden är långt ifrån rim och reson. Demokraterna själva vill exempelvis införa ett tvålärarsystem, en arbetsmarknadspolitisk förändring inom skolväsendet som kraftigt skulle svälla Göteborgs lärarkår med tusentals anställda. Att Demokraternas förslag kommer under en historisk lärarbrist tyder på att det där med personalpolitik och kunskap och fakta inte är med verkligheten överensstämmande.

 

Att partiledaren för Göteborgs andra största parti verkar vilja bli av med tusentals kommunala medarbetare  är givetvis en enorm förändring av den kommunala organisationen. Samtliga 55 000 medarbetarna i Göteborgs stad förtjänar att veta vilka yrken Martin Wannholt syftar på. Inbakat i påståendet att Göteborgs kommunala organisation skulle klara sig fin-fint om flera tusen av de anställda inte skulle dyka upp antyder också att det finns tusentals anställda som inte bidrar till Göteborgs bästa eller som på något sätt inte verkar vara något att ha. Det är, för att uttrycka det milt, rätt oförskämt mot Göteborgs stads personal. 

 

Att Martin Wannholt inte är tydligare är troligtvis för att det är enklare att påstå en sådan sak än att belägga det med konkreta exempel. Handlar det om att nagga lite i kanten rent generellt bland personalstyrkan, eller ska hela yrkesgrupper raderas ut från lönelistan? Är det en krigsförklaring mot Kommunals medlemmar eller ska tjänstemannasidan börja packa väskorna? 

 

Martin Wannholt är svaret skyldigt. Det finns minst 3000-4000 anställda som är nyfikna på svaret.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida