Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vila i frid, jämställdhetskampen

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Falkenberg har gett upp. Varför försöka lösa problem när det går att låtsas som att de inte existerar?

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

I Falkenberg funderar kommunens tjänstemän på att eventuellt arrangera en kommunal, mansfri musikfestival. Problemet med återkommande ovälkomna sexuella övergrepp av olika slag har fått många, såväl kvinnor som män, att tröttna och helt sonika ropa efter drastiska åtgärder. Idén kommer ursprungligen från komikern Emma Knyckare. Förslaget är dock inget skämt. I själva verket är det mest sorgligt, inte minst för att det år 2017 fortfarande existerar killar och män som inte kan uppföra sig. 


Tafsande killar och män är ett reellt och oacceptabelt problem, oavsett om det sker på en festival, nattklubben, i baren, på arbetsplatsen, på bussen eller var det än sker. Inga tjejer eller kvinnor ska behöva räkna med risken att bli utsatt för varken sexuella trakasserier eller övergrepp, verbala som fysiska. Ens kropp är alltid ens egen privata sfär, alldeles oavsett i vilket offentligt sammanhang man vistas i och folk, män, ska helt enkelt ge blanka fan i andra människors, kvinnors, kroppar. Män som ägnar sig åt den typen av handlingar har en mycket sned bild av både det ena och det andra - inte minst sin egen mansroll. 


Det hade gått att skriva en rasande, rätt förutsägbar text om att en kommunal organisation vill spendera skattemedel på att anordna en separatistisk, mansdiskriminerande festival. Men den poängen är så läppköpt att den prånglas ut till extra nedsatt reapris. Det mest sorliga med förslaget är i stället att Falkenberg helt kastat in handduken och gett upp kampen om jämställdhet. Falkenberg sviker därmed i en grundläggande fråga som har med demokrati och hållbarhet att göra. Men mest sviks kvinnorna genom att skapa en falsk säkerhet. Utanför festivalområdet fortgår problemen.


Hur problemet med att en minoritet av män beter sig på ett förkastligt vis ska lösas med att helt utesluta ett av de två majoritetskönen är oklart. Men varför försöka arbeta med ett problem när man helt kan ignorera det? Frågan är bara vilka andra områden som Falkenberg kommun menar att de ska förbjuda män att vistas på? För säkerhets skull. Biblioteket? Stadshuset? Vissa särskilda busshållplatser? Varför inte hela busslinjer? 


Skulle en av Falkenbergs musikaliska profiler, Robert Wells med sommarbostad i kommunen, vara välkommen som besökare eller artist på den mansfria festivalen?


En mansfri festival skulle onekligen gå emot ett av de fyra övergripande kommunala mål som Falkenberg antog 2016: ”Falkenberg ska bli mer inkluderande”. Hur kommunen ska lyckas med det om man exkluderar det ena majoritetskönet är oklart. Under punkten ”Hållbarhet och tillväxt” i den övergripande målplanen för 2016-2019 går det att läsa i ett av de första styckena: "Vi i Falkenberg vill skapa förutsättningar för ett samhälle där alla kan ta del. En plats som inger trygghet, en plats för mångfald och inkludering, ett öppet och tolerant samhälle […]”. 


Senare i dokumentet står det att läsa att: "Falkenberg ska vara ett samhälle för alla, varje individ, vem man än är, ska ha lika värde och samma rättigheter och skyldigheter i samhället.” 


På de gravstenar som inom kort planeras resas vid alla stora infarter till kommunen, går det att läsa: "Evigt Saknad: Jämställdhetskampen. Förolyckad i Falkenberg kommun sommaren 2017. Vila i frid".


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.