Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Viktigt engagemang i nytt nätverk mot Kinas påverkan

Det får inte förekomma något tvivel om vilka Sveriges sanna, och säkra, samarbetspartners är. Bland annat Australien. På bilden: Operahuset i Sydney.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Marco Rubio, republikansk senator i USA.Foto: WADE PAYNE / AP TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Att Elisabet Lann och Fredrik Malm engagerar sig i nytt internationellt nätverk mot kinesisk påverkan gentemot fria demokratier är en viktig markering.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. För den som vill se hur framtiden kan te sig för ett västerländskt land som ifrågasätter, kritiserar eller på något som helst vis misshagar den kommunistiska diktaturregimen i Peking finns det inget tydligare exempel än Australien.

 

Fast i ett skruvstäd mellan USA och Kina är det lilla landet på den stora kontinenten tvungen att balansera mellan å ena sidan sin amerikanska säkerhetspolitiska partner och sin asiatiska handelspartner i norr. Som den största exportmarknaden går det inte att överskatta den kinesiska betydelsen för Australien. Lägg därtill hundratusentals årliga internationella utbytesstudenter, en avsevärd investeringsvolym i australiskt näringsliv, bland annat lantbruk och vinproduktion och en infekterad politisk relation, och den australiska balansgången är både nödvändig och svår.

 

Efter att den australiska utrikesministern Marise Payne krävt en internationell utredning av coronavirusets ursprung och hantering smällde Kina i taket. Det fanns ingen hejd på den kommunistiska kränktheten. Svaret kom nyligen när Kina utan förvarning slängde på en 80 procentig tullkostnad på australiskt korn. Svepskälet handlade om bristande hantering av exportvaran, men det verkliga skälet var givetvis att straffa Australien. Innan dess hade Kina fryst importen av australiskt nötkött från fyra olika slaktleverantörer. 

 

Australien må vara i frontlinjen för den kinesiska diktaturens barnsliga beteende, men det saknas knappast exempel om försök till påverkan i andra länder. Länge har blotta oron över att drabbas hårt av den misshagliga röda draken varit ett effektivt sätt att hindra regeringar från att tydligt agera mot ökat kinesiskt inflytande. 

 

Mot en ondsint jätte står sig de flesta länder slätt. Därför är det ett hoppfullt tecken att 18 parlamentariker i flera länder och över partigränser bildat initiativet IPAC, som står för The Inter-Parliamentary Alliance on China. Bland de 18 politikerna återfinns Elisabet Lann, det kristdemokratiska kommunalrådet i Göteborg och riksdagsledamoten Fredrik Malm (L), amerikanska senatorn Marco Rubio och andra parlamentariker från bland annat Australien, Japan, Tyskland, Norge och Kanada. Medlemmarna i gruppen måste följa två grundläggande principer:

Att demokratiska stater ska upprätthålla integriteten i sina politiska system och aktivt arbeta för att bevara en pluralitet av idéer fria från främmande makts påverkan.

En fri och öppen internationell regelbaserad ordning som syftar till att garantera mänsklig värdighet. Likartade länder ska ta ansvar för dess fortlevnad och styre.

 

Tillsammans ska parlamentarikerna arbeta för att hålla koll på och informera varandra om utvecklingen kring Kinas försök till påverkan samt i samarbete utarbeta strategiska verktyg för att motverka diktaturens aktiviteter i sina respektive länder.

 

IPAC tillkännagjorde sin existens tidigare i veckan genom en video med ett par ord från varje grundande medlem, däribland Elisabet Lann som korrekt konstaterar att: ”Vi trodde att Kina skulle öppna upp sig allteftersom tiden gick. Så har inte blivit fallet”.

 

Få länder och städer har fått känna känna på den kommunistiska nyckfullheten som Sverige och Göteborg . Läsare av GT:s ledarsida är vid detta läge välbekant med den kidnappade svenska medborgaren, före detta göteborgaren och den i Hongkong tidigare verksamma poeten och förläggaren Gui Minhai som nu hålls fången i Kina. Och den kinesiska ambassadörens bisarra och koleriska utfall mot svenska journalister och hotfulla krav mot den svenska kulturministern Amanda Lind (MP) har fått stor medieuppmärksamhet – ett självklart faktum i ett land med tryck- och yttrandefrihet och fri press. 

 

På sin Facebook kommenterade Elisabet Lann grundandet av IPAC bland annat genom att skriva: ”Steg för steg går vi i fel riktning. För oss som inte känner något annat tillstånd än demokrati och som kommit att ta friheten för given kan de små stegen tyckas oskyldiga. Men vi måste vara vaksamma. Vi måste ta varje strid för fria medier, för åsiktsfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet.

 

Sverige, Australien och andra demokratier gör klokt i att finna styrka i varandras situationer och att tala med en röst mot en regim som söker tysta fria röster och straffa de som motsätter sig diktaturens nycker. Inte minst Västsveriges och Göteborgs beroende av kinesiska Volvo och Geely är ett stort, rött orosmoln inför en framtid där även Sverige, likt Australien, kan bli föremål för direkt ekonomisk bestraffning. Det får inte förekomma något tvivel om vilka våra sanna, och säkra, samarbetspartners är. Sverige får inte bara söka och ge stöd inom Europa och via den transatlantiska länken. Även relationen med Australien, som är den liberala västvärldens främsta utpost mot kommunismen, måste vårdas, utvecklas och stärkas.

 

Elisabet Lanns engagemang i IPAC förpliktigar också i Göteborg till ett resolut agerande gentemot Kinas intressen, bland annat det välkända kinesiska önskemålet om en utvidgad konsulär verksamhet inom kommunens gränser. Det kan inte bli tal om en förflyttning av det kinesiska konsulatet på Gui Minhais torg i centrala Göteborg så länge Gui Minhai inte tillåts återvända till Sverige.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida