Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vi kommer att klara det, Göteborg

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

I dag prövas Göteborg återigen. Mörkrets krafter tror att de kan ta vår trygghet ifrån oss. Låt deras stöveltramp eka av skam.

I dag vaknar många i Göteborg och i resten av landet med oro i magen. Inbussade nazister och vänsterextremister väntas sammanstråla i staden. En växande våg av högerextremism leder till vänsterextremistiska svallvågor. Och mitt i alltihopa, den enskilt största delen, helt vanliga människor som vill manifestera sin rättmätiga avsky mot nazismen. 

 

För de som upplevde kravallerna i Göteborg för sexton år sedan slår kalla vindar mot tankens vindlande minnesvrår. Måtte våldet och förstörelsen från 2001 inte upprepas. Måtte inte polisen behöva försvara sig mot gatustenar som kastas mot dem. Måtte varken nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen eller maskerade våldsverkare från svarta blocket, skada Göteborg eller människorna som vistas på dess gator och torg. Måtte alla komma hem utan en skråma. Måtte företagare och näringsidkare inte få sina verksamheter förstörda. Måtte det inte gå så långt. Måtte stenarna både stanna i marken och måtte de inte behöva ropa.

 

LÄS ÄVEN: Polisens taktik för att undvika nya kravaller 

 

Nordiska Motståndsrörelsens stöveltramp avger eko från det förgångna. Kampgruppens hatiska åsikter, våldsretorik och nyliga facit från Göteborg med bombdåd mot meningsmotståndare och flyktingförläggningar förskräcker. Att hathögerns kolonner mobiliserar känns igen från de senaste åren med stora publika manifestationer på 1 maj i Falun och Borlänge. Lördagens PR-marsch sägs bli den största offentliga hatmanifestationen i Sverige på modern tid. Låt det inte förekomma något tvivel: Det är historiens mörkaste skuggor som nu kastas över Göteborg. Vi känner dess svavelos. Vi hör dess väsande lögner. Vi betackar oss nazisternas försök att så spIittring och väva sorg. 

 

Men lördagens nazistiska manifestation handlar i grunden inte om deras så kallade ideologi. I stället är lördagens antidemokratiska marsch i allra högsta graden en existentiell fråga för demokratin. Inför nazisternas marsch mot den liberala demokratin har röster höjts mot nazisternas rättigheter. Det är, om än förståeligt, djupt beklagligt. 

 

Lördagens demonstration av Nordiska motståndsrörelsen tangerar större risker än endast det hot som nazismen utgör. Det är ett demokratiskt lackmustest, där det demokratiska samhället och dess institutioners agerande kring nazisterna är ett stresstest av våra egna övertygelser. Antingen har vi alla samma rättigheter och skyldigheter, eller så har ingen av oss någotdera. Detta är inte rätt läge att glida i våra demokratiska principer. Det är ju precis vad nazisterna vill. Att stå upp för nazisters yttrandefrihet och deras rätt att i grupp samlas offentligt och uttrycka sina vidrigheter är inte samma sak som att hålla med dem. Det är att stå upp för principer som är viktigare än någon åsikt eller kränkt känsla. Att tumma på grundlagsskyddade rättigheter är att tälja bort vår egen handlingsfrihet och värdighet. Det enda som är värre än att tillåta att nazister demonstrerar på våra gator är att förvägra dem, och därmed alla oss andra, denna rättighet.

 

LÄS ÄVEN: Föräldrarnas oro för nazistmarschen 

 

Demokratin är såväl skör som stryktålig, men ska givetvis inte hemfalla åt självskadebeteende. Att tumma på de principer vi håller kära är att självmant åsamka oss betydligt större skada än vad nazisterna är förmögna till. På så vis ska rättssamhället inte springa deras ärenden. Polisen, förvaltningsrätten och kammarrätten har alla spelat sina roller väl under de senaste veckorna. I det demokratiska institutionssamtalet har de alla stått upp för rättsstaten i olika omgångar. Polisen gjorde med all rätt en liberal och tillåtande bedömning, förvaltningsrätten reviderade nazisternas marschsträcka varpå kammarrätten begränsade tidsutrymmet för marschen på grund av risken för att störa en sedan tidigare planerad fotbollsmatch. Så agerar ett bastant rättssamhälle. Prövning och eftertanke. Det känns tryggt.

 

Samtidigt får lördagens fokus inte hamna snett. Oavsett antal nazister och vänsterextremister kommer de endast utgöra en liten minoritet. Om antalet anmälda till olika motdemonstrationers Facebooksidor, manifestationer som tyvärr saknar polistillstånd, blir verklighet kommer vanliga göteborgare, tillresta Bokmässan-besökare och andra att vida överstiga ytterkantskrafterna.

 

Fredagskvällens manifestation på Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg var en värdig uppvärmning inför en folklig resning mot hatets krafter. Låt detta enkla men tydliga förhållningssätt bära över till lördagens protester. Nazisterna ska bemötas med göteborgsk gemenskap. Men bemöt dem varken med flummig kärlek eller hårda ord. Bemöt dem enkom med tystnad. Låt deras stöveltramp vara ett eko av skam. Och då dessa enfaldens soldater passerar: Vänd dem ryggen, och förvägra dem den publik de så gärna söker.

 

Ta hand om varandra i dag. 

 

Göteborg, vi klarar det här.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!