Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

"Vi kan inte strunta i SD:s valresultat"

Karin Blomstrand (L), gruppledare i Munkedal. Foto: Csaba Bene Perlenberg
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Foto: NORA LOREK

GT Ledare träffar Karin Blomstrand, gruppledaren för Liberalerna i Munkedal som röstade fram SD till fullmäktigeordförande och som nu hotas av uteslutning ur partiet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

MUNKEDAL. Förra mandatperiodens stora lokalpolitiska fråga var dragningen av en avloppsledning. Även placeringen av ett nytt äldreboende fick de politiska känslorna att svalla. Men en känslostorm likt den som nu rasar, det har Munkedalspolitiken nog aldrig gett upphov till. Mitt i stormens öga står Karin Blomstrand, 61. 

 

LÄS MER: Interna ilskan - sedan L röstat fram SD-kandidat 

 

I kommunvalet dubblerade Liberalerna sina mandat, från en till två stolar. Liberalerna är det borgerliga parti som ökade mest. Den liberala raketen steg med 3,9 procent till 6,9 procent. Röstsplittringen är dock tydlig: Munkedalsborna premierade just lokalföreningen, medan riksdagsresultatet för L i Munkedal endast ökade med en ynka röst och var i praktiken samma som för fyra år sedan.

 

Det gör Karin Blomstrand, gruppledare och lokal ordförande för Munkeldalsliberalerna, till ledaren för en av de mest framgångsrika kommunala L-föreningarna i landet. Två veckor efter att hon tillsammans med Moderaterna använt sin kraft för att idka byteshandel med Sverigedemokraterna är hon också en av de mest utskällda. 

– Vi kan inte negligera valresultatet. Det går inte. Med den övervikt som SD har, och är största parti i kommunen... Vi kan inte säga att deras mandat saknar värde. Det går inte. Vi måste plocka in dem i värmen. 

 

I en kritiserad uppgörelse mellan å ena sidan Liberalerna och Moderaterna, och å andra sidan Sverigedemokraterna, får M ordförandeposten i kommunstyrelsen medan SD får besätta ordförandeposten i fullmäktige. Därtill kommer en fördelning av nämndsplatser där respektive block får tre platser var. Men inga politiska överenskommelser.

– Alternativet var att vi skulle lägga ner våra röster och gå i opposition. Men då kan vi inte uppfylla våra vallöften. Vi har gått till val på att vi vill ha en ny ledning. Vi har gått till val på att vi vill ha en förändring i kommunen, något som vi har fått ett förtroende från våra väljare att leverera på. Man gjorde oss dubbelt så stora för att ta itu med den uppgiften. Och levererar vi inte på det när vi väl har chansen, då kan vi lika gärna lägga ner partiet i Munkedal. 

 

Hård kritik från partikamrater

Frågan är extra känslig för Karin Blomstrand. Hon är tredje generationen i vad som närmast kan beskrivas som den bohuslänska liberala adeln. Farfar Gunnar Spetz var legendarisk riksdagsledamot i första kammaren för Folkpartiet 1950-1961, med rötter i den frisinnade delen av folkpartismen i den bohuslänska skärgården med de så kallade fiskarutbrytarna, vars invånare och väljare med tiden kom att söka sig till kristdemokratin. Liberala Nyhetsbyråns chef Svend Dahl har kallat den bohuslänska kusten för "folkpartiets ryggrad". Och pappa Olle var mångårig lokal- och landstingspolitiker.

 

Trycket har varit hårt. Liberalernas förbundsstyrelse i Väst har tagit avstånd från att Karin Blomstrand och den lokala partistyrelsen bestämde sig för att rösta på SD. Jonas Andersson, ordförande för Liberalerna i Väst, har kallat sina partikamraters agerande för "djupt olyckligt". Ungliberalerna i Liberala Ungdomsförbundet Väst gick steget längre. De har krävt att Blomstrand och hennes fullmäktigekollegas agerande blir föremål för ett uteslutningsärende. På GT Debatt skrev de för ett par dagar sedan: "Det som nu har skett i Munkedal är inte en sämre petitess utan ett svek mot Liberalerna som parti."

 

Liberalerna i Väst har nu tillsatt en arbetsgrupp för att föra en dialog med föreningen i Munkedal. Uteslutningsärendet är initierat. Karin Blomstrand med partikamrater kommer få yttra sig innan beslut tas. Vad som händer framöver återstår att se.

 

Pudelns kärna handlar om synen på Sverigedemokraterna. Karin Blomstrand vet vad hon tycker:

– Jag har läst deras valmanifest och jag gillar inte det jag läser. Det mesta av vad de skriver är jag emot. Jag omfamnar inte deras valmanifest på något sätt. Men av nån anledning så skiljer jag på det och på den lokala politiken i Munkedal, för där finns ingenting av det. SD driver inte de frågorna i Munkedal utan här är det realpolitik. 

 

Den nyvalde fullmäktigeordföranden och regionrådet Heikki Klaavuniemi (SD) kallar hon för både påläst och duktig. 

 

"Liberalerna på riksplan ska inte göra som vi gjort"

När Jimmie Åkesson benämner ”det vänsterliberala etablissemanget” som en ideologisk fiende - vad tänker du då?

– Det är vi ju. SD är en motpol mot allt det vi står för och tvärtom. Så är det ju. Jag tänker inte släppa mina liberala värderingar och min grundhållning om alla människors lika värde. 

Hon förespråkar heller inte att andra partiföreningar eller Liberalerna på riksplan ska följa deras exempel.

– Nej, det tycker jag inte, men man kanske inte ska vara fullt så kategoriska. Men jag tycker inte man ska följa oss på riksplan. Och inte i regionen heller. 

Karin Blomstrand menar dock att det är dags att frigöra SD från sin offerkofta.

– I mångt och mycket har SD glidit in i fullmäktigeförsamlingar runtom i landet på en räkmacka. De har inte behövt göra någonting. Nu är det upp till bevis för dem. In i nämnderna och jobba! De måste läsa igenom alla högar av ärenden och verkligen ta ansvar.

Och ändå:

– Jag vet att jag har gjort något som jag inte bör göra. Och jag har haft mycket ångest. Men till sist landade vi i att det här var rätt, här i Munkedal.

Karin Blomstrand hade heller inga illusioner om vilka reaktionerna skulle bli.

– Vi har fått höra från Liberalerna på både riks- och regionalnivå att vi inte får lov att göra så här. Jag har gått emot mitt eget parti. Jag vill inte förstöra för Liberalerna som parti, men i och med att läget var som det var här i kommunen, så såg vi ingen annan utväg.

 

Fortsätter som politisk vilde – om uteslutning blir verklighet

Förstår du varför LUF kräver er uteslutning - eller tycker du att de tar i från tårna?

– De är ju LUF. De ska göra det. Det är deras uppgift. En ungdomsorganisation ska kritisera och de ska ifrågasätta. De ska brinna för sina värderingar.

Är du rädd för uteslutningsärendet?

– Då får det bli det, då.

Och om du blir utesluten?

– Då fortsätter jag som vilde i Munkedal. Om man utesluter mig, så måste man utesluta hela fullmäktigegruppen och den lokala föreningsstyrelsen, för vi var eniga. Och då lägger man ner den liberala föreningen i Munkedal.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.