Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

VGR ska inte vara mer generös än nödvändigt

Använd inte tandvården i VGR som en opinionsmekanism.Foto: COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Regionfullmäktige i VGR gör rätt i att sänka åldersgränsen för gratis tandvård.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Få skulle nog säga att man är vuxen bara för att man är myndig. Inträdet i vuxenlivet sker för många allt senare, tack vare ett större gap mellan studenten och universitetsstudier. Arbetslivserfarenhet och resande gör att både jobb och familjebildning för många ”unga vuxna” inte sker förrän närmare 30-årsåldern. Den individuella resan in i vuxenlivet ger betydligt olika utfall för när vuxenlivet är ett faktum. 

 

Samtidigt är det ett gissel att den senare etableringen på arbets- och bostadsmarknaden gör att värdet av det personliga ansvaret blir mer luddigt. En kulturell omyndighetsförklaring av så kallat ”unga vuxna” gynnar varken samhället eller de individer som bedöms vara oförmögna att ta ansvar för exempelvis sin egen tandhälsa.

 

På tisdagens regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen föreslås en regional anpassning till de nationella reglerna för tandvård. Det vill säga: I stället för att tandvård ska vara gratis upp till 24 års ålder, ska det ”bara” vara gratis upp till 23 års ålder. Förändringen ska gälla från och med 1 mars i år. Pågående behandlingar ska slutföras.

 

Alla är inte glada för förändringen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i VGR kritiserar Moderaterna för att de inte slutförde den ursprungliga höjningen som socialdemokratin en gång inledde - upp till 25 års ålder! 

 

På GT Debatt skrev Håkan Linnarsson (S) och Linnéa Wall (S) förra året att de på sikt vill göra ”tandvården till en del av det nationella högkostnadsskyddet i hälso- och sjukvården”. Det är en utmärkt ambition, men ursäktar inte att Västra Götalandsregionens skattebetalare finansierar mer generösa regler än vad nuvarande regler föranleder. Argumentet om att ”gå före” är ett lika stort cirkelresonemang som många kommuners blaha-argument om att satsa på diverse excentriska utsvävnader för att det ska ”sätta kommunen på kartan”. Västra Götalands invånares skattemedel ska inte användas som opinionsbildande finansiering mot ett förändrat nationellt mål.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida