Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Västsverige bör välkomna Hongkongbor på flykt

Om Hongkongborna känner sig nödgade att fly diktaturens ok bör Västsverige se värdet i att knyta till sig världsledande handelskompetens.Foto: KEITH TSUJI/SIPA/SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Västsverige har mycket att vinna på att välkomna flyende Hongkongbor till en region som har mycket gemensamt med den asiatiska hamnstadens inriktning på handel och export.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Den sedan flera år långsamt stegrande tragedin i Hongkong håller på att förvandlas till en fullfjädrad, kvävande mardröm. De modiga Hongkongborna som under de senaste åren genomfört huvudsakligen fredliga massdemonstrationer mot fastlands-Kinas allt mer hårda övergrepp på den tidigare brittiska kolonins invånare har kämpat väl mot diktaturens kreatur. Men den drakoniska säkerhetslagen som införts av Peking trots protesterna, och som ett direkt svar på dem, kan vara på väg att knäcka det folkliga motståndet. Under onsdagen genomfördes massgripanden av minst 370 personer enligt brittiska The Guardian. Yttrandefriheten är belagd med munkavle, mötesfriheten avskaffad och att propagera för Hongkongs oberoende är olagligt. Bland annat har det lokala styret förklarat den välanvända protestfrasen ”Liberate Hong Kong; revolution of our times” som olaglig. 

 

Kina förnekar sig inte.

 

Därmed är det uppenbart att Hongkong, den gröna pärlan som länge åtnjöt en semiliberal särställning, numera är under auktoritärt styre. 

 

Det handlar inte bara om nolltolerans mot pluralism: Indoktrineringen av framtida generationer av Hongkongbor pågår för fullt med ett politiserat utbildningsväsende med hjärntvättning på skolschemat.

 

Diktaturens agerande är inte bara ett angrepp på status quo i Hongkong - det är ett ideologiskt frontalangrepp på universella mänskliga rättigheter och en krigsförklaring mot den liberala västvärlden.

 

Den brittiska premiärministern Boris Johnson har tagit sitt ansvar och erbjudit asyl för de 3 miljoner Hongkongbor som har viseringsrättigheter till Storbritannien samt ett snabbspår för medborgarskap för dem och deras familjer. Även i Kanada är budskapet tydligt: Den liberala premiärministern Justin Trudeau har välkomnat de 300 000 kanadensiska medborgare som är bosatta i Hongkong att ta sig till Kanada om de känner sig hotade av Kinas aggressioner. Att det snarare tillhör ovanligheterna att sakna dubbelt medborgarskap i ett engelsktalande land är ett tydligt tecken på att Hongkongborna i generationer har förberett sig för dagen då deras frihet förvägras dem.

 

Utvecklingen i Hongkong förtjänar varje demokratiskt sinnad persons uppmärksamhet. Det som sker i Hongkong är ett första bevis på diktaturstatens ambitioner med sina omfattande investeringar i andra delar av världen: Att kontrollera, påverka och kväsa frihet varhelst den finns.

 

Storbritanniens och Kanadas initiativ är ypperliga och inte minst i britternas fall ett rimligt svar givet det särskilda historiska ansvar som existerar för den forna kolonin. Men det betyder inte att inte även Sverige och Västsverige bör positionera sig för att ta emot så många som möjligt av de högutbildade och enteprenöriella Hongkongborna som kan tänkas fly från sin hemstad. Det finns mycket att vinna på ett sådant mottagande. Inte minst det västsvenska, export- och importinriktade näringslivet skulle gynnas av den legendariska Hongkong-fallenheten för en god affär mot den enorma asiatiska marknaden. Hongkong och Göteborg är som bekant båda beroende av sina import- och exporthamnar.

 

Inte minst har Sverige ett särskilt ansvar att ta eftersom vi gjort oss beroende av kinesiskt ägande i nationalklenoden Volvo Cars. Det går inte att luta sig mot diktaturens ekonomiska styrka (alla kinesiska företag med utländskt ägande är en del av diktaturens militärstrategiska planer) och inte agera när friheten väl hotas av kommunistpartiet på annat håll i världen.

 

Hongkongs sak är vår. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.