Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Västsvenska sjukvården hade det kämpigt redan innan coronakrisen

Sahlgrenska flaggade redan före coronakrisen behovet av resurser för att kunna hantera oväntade situationer.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Den enskilt viktigaste aktören för att hantera patientflödet kring covid-19 på Västkusten är givetvis Sahlgrenska Universitetssjukhuset.Foto: DANIEL STILLER/BILDBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Regionledningen i Västsverige ger kanske inte mycket för ledarsidors åsikter. Men kanske coronakrisen gör att man äntligen börjar lyssna på professionen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Ansträngd. Så beskriver Västra Götalandsregionen på sin hemsida vad gäller situationen på de regionala sjukhusen. Ett högt inflöde av patienter kombinerat med hög sjukfrånvaro hos personalen skapar en perfekt storm för sjukvården.

 

Under onsdagen blev det ansträngda läget lite mer ansträngt. Då gick VGR upp i stabsläge för att bättre hantera situationen och för att kunna öka inflödet av patienter. Samtliga sjukhus är också i stabsläge.

 

Med cirka 200 bekräftade fall av covid-19 har vi endast sett början på pandemins konsekvenser för den västsvenska sjukvården. Att VGR har ökat sin beredskap är förvisso bra, men att regionen redan i början av pandemin beskriver läget som ansträngt visar på att den kommande tiden blir allt annat än lätthanterlig.

 

Värt att nämna är att medan vård- och omsorg är den bransch där flest västsvenskar är sysselsatta i Göteborgsregionen, ligger andelen verksamma inom vård- och omsorg under Sverigesnittet. Med 14,9 procent eller 78 991 personer av Göteborgsregionens arbetsmassa (motsvarande 2018 års siffror) är sjukvårdens sårbarhet uppenbar.

 

Ett sätt att få perspektiv på den västsvenska sjukvårdens effektivitet före coronavirusets entré på sjukvårdsscenen är att jämföra den regionala vårdens tillgänglighet med Sverigesnittet. En rapport som presenterades i slutet av februari, som bygger på öppen data från Socialstyrelsen och som redovisar 2018 års resultat, ger en dyster bild.

 

När det kommer till överbeläggningar och utlokaliserade patienter särskilde sig VGR med hela 25 procent gentemot Sverigesnittet. Tid till medicinsk bedömning i primärvård inom 3 dagar: 24,14 procents sämre än Sverigesnittet. Inte heller en diff på 8,27 procent gällande responstid för ambulans imponerar eller lugnar i tider av en ansträngd västsvensk sjukvård.

 

Tydligt är att den borgerligt styrda Västra Götalandsregionen hade kunnat göra mycket mer, mycket tidigare för att rusta regionen och dess anställda för att hantera den oväntade men inte osannolika kris som nu råder.

 

Den enskilt viktigaste aktören för att hantera patientflödet kring covid-19 på Västkusten är givetvis Sahlgrenska Universitetssjukhuset. GrönBlå Samverkan kommer framöver självklart att behöva vrida på budgetkranen. Redan innan krisen påpekades det i en den förenklade månadsrapporten för januari att sjukhusets ekonomiska reserver behövde förstärkas ”för att kunna möta oförutsedda behov och se till att det finns en klar finansiering för samtliga beslut som fattas som innebär en påverkan på sjukhusets kostnader”.

 

Därför var det roande när regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) tillsammans med oppositionsledaren Helén Eliasson (S) häromdagen skrev på debattsidan i Göteborgs-Posten:

 

Det är personalen i vården och omsorgen som vet hur sjuka ska vårdas, det är epidemiologer och forskare inom dess närliggande områden som bäst vet hur smittspridning begränsas och hur dess effekter blir så skonsamma som möjligt. Det är dessa människor vi har att lyssna till nu, inte självutnämnda ”experter” i sociala medier eller på tidningars ledarsidor.

 

Huruvida eller hur väl man ska lyssna på GT:s ledarsida eller ej är en diskussion för en annan dag. Magnusson bör dock lyssna på just den profession han åberopar och lyfter fram i sin debattartikel.

 

Om Sahlgrenska återkommande kämpar med sin budget är det inget emot vad sjukvården i Västsverige och på andra håll i landet kommer att göra under den kommande tiden. Och politikerna i GrönBlå Samverkan kan inte säga att de inget visste att den västsvenska sjukvården får möta kriser an i motvind.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida