Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Varför tillåts Kina delta under Almedalsveckan?

Kina har kidnappat den svenska medborgaren Gui Minhai.Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Kommunistdiktaturen Kina har ingenting att göra i ett demokratiskt forum som Almedalsveckan. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

Almedalsveckan är, all sin demokratiska lyster och omhuldade öppenhet till trots, en brutal kamp mellan olika motstridande intressen. Politiska partier, särintressen, folkrörelser, fackförbund, statliga myndigheter, privata företag - alla åker de till Gotland med syfte att påverka.

 

Och i dag inleds politikveckan, som sagt. Men den åtta dagar långa festivalen är inte bara för de åtta riksdagspartierna som alla har var sin dag. Politiker, journalister, tjänstemän och lobbyister har alla sin roll att utföra i gränderna, på mingel och under seminarierna, paneldiskussionerna och utfrågningarna.

 

För de som arrangerar olika programpunkter under veckan handlar det dock om betydligt mer än bara att delta i en demokratisk festival. Målet är att flytta det demokratiska samtalet åt det håll som bäst och mest gynnar just deras agenda.

 

Hur effektivt det i själva verket är att ha tretusen aktiva megafoner riktade mot varandra på en begränsad yta under en avgränsad tidsrymd är en helt annan fråga.

 

Men det finns aktörer som använder mer förfinade metoder att försöka påverka det öppna samtalet under Almedalsveckan, som söker flytta gränsen för verklighet och fakta och som inte skäms för att skamlöst låtsas om som att föraktet mot demokrati och internationella lagar inte är grundmurat. 

 

Både Dagens Opinion och frilansjournalisten Jojje Olsson, som driver bloggen InBeijing som återkommande rapporterar om kommunistdiktaturens förehavanden, har de senaste dagarna uppmärksammat att Kina arrangerar en ”China Day” i mitten på Almedalsveckan. Därtill är det en del av det officiella programmet. 

 

Arrangerar gör Kinesiska handelskammaren i Sverige och den kinesiska ambassaden i Stockholm, vars ambassadör gjort aggressiva och märkliga utfall på den kinesiska ambassadens hemsida mot flera svenska journalister, nu senast Nerikes Allehandas politiska redaktör Lars Ströman. 

 

Till sin hjälp har Kina en svensk PR-byrå som inte tvekar att gå en diktaturs ärenden. ”China Day” sägs fokusera på handel och förbättrade relationer mellan Sverige och Kina. På en karta på arrangemangets hemsida är platsen bokstavligen talat utmärkt med en röd flagga. I själva verket är syftet något helt annat - att etablera bilden som att Kina är ett normalt land. Det är det sannerligen inte. Fråga bara invånarna i Hongkong som fått känna på kommunisternas allt hårdare handske under de senaste åren.

 

Kinas närvaro i Almedalen är dock avslöjande. Den återkommande kritiken är besvärande. Men i stället för att försöka Almedals-tvätta den negativa bilden av Kina som PR-byrån menar är fallet i Sverige, borde Kina omgående släppa den svenska medborgaren och publicisten Gui Minhai, som tidigare bott i Göteborg och som kidnappades illegalt från Thailand för snart fyra år sedan. 

 

Så länge Kina håller en svensk medborgare fängslad, stick i stäv mot internationella lagar och konventioner, borde Region Gotland inte låta kommunistregimen anordna påverkansoperationer i centrala Visby mitt under Almedalsveckan.

Gui Minhai, kidnappad publicist.Foto: PRIVAT/ANGELA GUI

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.