Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vardagsspionage är ett reellt hot

Inte vardaglig. Spionage är inte som i James Bond-filmerna.
Foto: PRESSBILD

Spioneri är inte som i filmerna - det sker runtom oss varje dag. Även i Göteborg.

Det är en händelse som såg ut som en tanke. Dagen innan Säkerhetspolisen presenterade sin årsbok över säkerhets- och informationsrelaterade hot mot Sverige under det gångna året, rapporterade IDG.se och GT att utlagda USB-minnen med skadlig kod hittats vid företagscentret Lindholmen Science Park i Göteborg. I närheten finns flera IT-företag men även Volvo, SEB och Ericson och även bland annat Sveriges Television. I området finns hela 350 privata verksamheter - alla med företagshemligheter, strategier, information och i många fall produkter med unika lösningar. På en digital marknad blir all information till hett villebråd. Då blir fysiska USB-minnen ett utmärkt sätt att komma förbi brandväggar och virusprogram, om medarbetarna själva av ren oaktsamhet eller brist på säkerhetstänk eller rutiner använder sig av USB-minnet antingen i företagsmiljön eller i det egna hemmet.


Göteborgspolisens IT-forensiska enhet har inlett en förundersökning. Misstanke föreligger om att det rör sig om försök till företagsspionage. Om några företag drabbats är okänt. 


Enligt preliminära uppgifter handlade det om så kallad ”crypto-ware” eller "cryptolocker" som benämns som ”military-grade”, det vill säga avancerad kod som används för att ta över ens system vid användning. Det används bland annat för att ta enskilda filer eller hela system i gisslan - mot lösen eller annan slags motprestation. Europol identifierar nämnda fientliga programvara som det just nu ledande elektroniska hotet på kontinenten. Elektronisk brottslighet handlar inte längre om att gömma hemliga program som i lönndom stjäl information eller öppnar upp bakdörrar för främmande digitala ögon och fingrar att snoka runt - nu tas digitala system öppet som gisslan.


Kryptoware har varit ett hot i flera år. I USA har det vid minst två tillfällen till och med hänt att lokala polisdistrikts datorsystem blivit kapade. Lagens väktare har inte funnit någon annan lösning än att betala sina digitala gisslantagare. 2013 betalade polisen i Swansea Police Department i delstaten Massachusetts 750 dollar i lösensumma. Två år senare betalade Midlothian Police Department i Illiniois 500 dollar i den digitala valutan bitcoin till en digital kapare. Om inte ens polisen ser något annat val än att betala lösensummor - hur ska då företag kunna värja sig?


Säpo beskriver i sin årsbok hur flera IT-angrepp mot Sverige genomfördes under förra året: "Den högre graden av digitalisering leder till större sårbarhet samtidigt som hotet ökar. Gapet mellan hot och skydd växer vilket Säkerhetspolisen bedömer som mycket oroande." Detta gäller givetvis även företagsspionage och digital brottslighet. 


Verklighetens spionage är inte som i James Bond-filmer. Att stater och kriminella har stort intresse av att inhämta information eller placera skadlig kod i datorer hos företag, myndigheter och även redaktioner är ett vardagshot som inte bör underskattas.