Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vänsterpartiets makabra skamlöshet om hemtjänsten

Daniel Bernmar (V) försöker övertyga göteborgarna att han inte var ansvarig för hemtjänsten i Göteborg fram till för ett år sedan.
Foto: HANNA BRUNLÖF/GT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Bernmardoktrinen om borgarnas ansvar för hemtjänstens problem i Göteborg är en av de mest skamlösa hittepå-kampanjerna i svensk kommunalpolitisk historia. 

Vi kan kalla den för ”Bernmardoktrinen”, efter Vänsterpartiets starke man i Göteborg, Daniel Bernmar. Det är namnet på den opinionskampanj som inleddes redan förra året då den borgerliga alliansen kring årsskiftet formellt tog över styret av Göteborg. I sak handlar det om en av de mest skamlösa opinionskampanjerna någonsin i svensk kommunalpolitisk historia. 


Målet: Att skylla problemen inom hemtjänsten och äldrevården i Göteborg på fyra borgerliga partier som inte styrt Göteborg på över ett kvarts sekel.

Syftet: Att få sina egna väljare och alla andra att tro att Vänsterpartiet saknat inflytande över sitt eget ansvarsområde mellan 2015 till 2019, och en bra bit efter det, givet att det alltid finns en förskjutning från effekten av ett styres politik även in på en ny mandatperiod.

Metoden: Att fortsätta med samma metod som drev Socialdemokraterna till vansinne under den förra mandatperioden, då Vänsterpartiet låtsades vara i opposition mot sitt eget styre.


Vänstervän av ordning skulle därmed kunna invända: ”Men borgarna drev ju igenom valfrihetsreformen LOV:en mot vår vilja!”. Mycket riktigt, så var det. Men det var Vänsterpartiet som tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som vägrade ta följderna av nederlaget och budgetera för reformens genomförande, trots att det var den rödgröna budgeten som röstades igenom varje år under det rödgröna styret.

 – Det är oerhört allvarligt att de borgerliga partierna, som är ansvariga för den bristfälliga arbetsmiljön, väljer att blunda för problemen, menade Daniel Bernmar i mitten på januari i samban med att partiet drog en lans i kommunstyrelsen för att ta itu med hemtjänstens omfattande problem. Det vill säga de problem som Vänsterpartiet åsamkat hemtjänsten.


Redan den 20 december 2018, strax innan den nya mandatperioden med borgerligt styre inleddes, smällde Kommunal till med en så kallad 6.6a-anmälan till Arbetsmiljöverket, där 40 skyddsombud slog larm om en ohållbar arbetssituation inom den av Vänsterpartiet då styrda kommunala hemtjänsten. 


En av de stora anledningarna till arbetsmiljöproblemen var arbetsverktyget Plugo, en app som hemtjänstens personal använde sig av genom satsningen ”Attraktiv hemtjänst” som varit Daniel Bernmars och de rödgrönas prestigeprojekt inom den lokala äldreomsorgen. I stället för modernisering blev det pladask med stress och frustration. Tid för förflyttning mellan de olika besöken hos äldre var inte att tänka på, och appen kunde stå och tugga i evigheter när personalen via avscanningar av QR-koder inte kunde eller ens fick lov att komma in till de äldre för att utföra sitt jobb. Med allvarliga förseningar i arbetsschemat som följd.


Och mycket riktigt: Nästan på dagen ett år senare, den 19 december 2019, slog Arbetsmiljöverket fast att det funnits fog för anmälningarna och hotade Göteborg med 1 miljon kronor i vite om inte problemen åtgärdades. Det är en summa som borde dras ifrån Vänsterpartiets kommunala partistöd om kommunen tvingas betala det.


Händelseförloppet är viktigt att komma ihåg, givet den granskning av Göteborgs hemtjänst som TV4:s Kalla Fakta sände tidigare i veckan. Bilden av en havererad kommunal hemtjänstorganisation framträdde, där undersköterskor och hemtjänstpersonal får arbeta på sin fritid för att kunna genomföra sina uppdrag. 


I samband med Kalla Faktas program ”Den sjuka hemtjänsten” skrev Daniel Bernmar i en webdebatt på GT Debatt att: ”Problemen har sin början redan i slutet av 2018 då Kommunal skickade in ett antal anmälningar om bristande arbetsmiljö i hemtjänsten. Anmälningarna handlade om att teknik inte fungerade, stressiga scheman och pressade arbetsvillkor.


Men problemen inleddes som sagt inte alls ”redan i slutet av 2018” utan var ett resultat av Vänsterpartiets tid vid makten. Något som bekräftades av ett 40-tal undersköterskor som, också på GT Debatt, skrev följande i onsdags: ”Vi har i många år larmat om arbetsmiljöproblemen inom Göteborgs stads hemtjänst. Skrivit tillbud, lagt arbetsmiljöanmälningar och påtalat svårigheten med att utföra arbetet med allt sämre förutsättningar.


Det är värt att upprepa: ”Vi har i många år larmat..”.


Under våren 2019 föreslog Vänsterpartiet i Göteborg en ”haverikommission” för den kommunala hemtjänsten. Farsen hade varit dråplig om den inte varit grovt förljugen. Haverikommissionen kan inte särskiljas från det politiska ansvaret. Och det står Daniel Bernmar och Vänsterpartiet för. 


Det är, så att säga, kalla fakta. 


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.