Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Vänstern måste spela mer offensivt i EU”

Soraya Post (FI), Europaparlamentariker från Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Soraya Post (FI), EU-parlamentariker från Göteborg, tvivlar inte på att partiet lyckas behålla sin plats i Europaparlamentet – och är ”ganska övertygad” om två mandat.

 

Detta är den tredje delen i GT Ledares artikelserie där Csaba Bene Perlenberg träffar västsvenska toppkandidater till Europaparlamentet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSINTERVJU. Det kunde ha börjat bättre. Feministiskt initiativ, som i dag har Göteborgaren Soraya Post som EU-parlamentariker, går en valrörelse i uppförsbacke till mötes. När Europaportalens Sifo-undersökning presenterades i slutet av februari hade Fi förlorat sitt enda mandat. Med 1,20 procent är partiet milsvida ifrån 2014 års sensationella valresultat på 5,49 procent. Men Soraya Post är övertygad om att Fi klarar sig. Spärren är på 4 procent. Och hon är taggad inför valrörelsen.

 – Kampanjandet har knappt precis kommit i gång. Den första Sifo-undersökningen lutar sig nog mycket på valresultatet från i höstas. Den är inte helt aktuell, säger Post och lägger till:

 – Jag tror att vi kommer få flera mandat.

Hur många då?

– Minst två. Jag är ganska övertygad om två.

Vilka tendenser är det som du ser som ger skäl för sådan optimism?

– Med tanke på den politiska situationen i Europa och med tanke på hur svårt det har varit med regeringsbildningen i Sverige, så tror jag att många vill ha ett politiskt parti som står fast i sin ideologi och som vågar stå fast när det blåser. 

 

 

”Vansinniga utmaningar framför oss”

Numera är Soraya Post en hängiven EU-supporter. Så har det inte alltid varit.

– Sen jag kom in i parlamentet så har jag sett vilken viktig plattform det är. De globala utmaningar som vi står inför kan vi inte lösa nation för nation. Det kräver samarbete. 

Soraya Post menar att EU måste bli en än större internationell aktör inte minst när det gäller klimatfrågorna, mänskliga rättigheter, jämställdheten och konfliktförebyggande åtgärder.

– Vi står inför vansinniga utmaningar. Det handlar om demokratins vara eller inte vara.

Det är rätt stora ord.

– Det är så. Under den här mandatperioden har jag sett hur traditionella demokratiska partier är redo att svänga, och det är för att det finns en rädsla och så ageras det i affekt. Vi ser Ungern, Polen, Österrike, Tjeckien, Bulgarien och Italien fatta tvivelaktiga beslut. Det är svårt att få konsensus i en sådan miljö. 

Soraya Post (FI), Europaparlamentariker. Foto: KRISTOFER SANDBERG

Post höjer ett varningens finger för att underskatta utmaningen från de som arbetar mot den europeiska sammanhållningen.

– Man måste tänka på att den EU-kritiska rörelsen är mycket smart. De samarbetar och har en strategi. De vill rasera inifrån. Det är inte för sent att hindra det, men de traditionella partigrupperna måste samarbeta mer och åstadkomma reformer som motar extremismen i grind.

 

 

Den pågående härvan i Storbritannien med Brexit tydliggör konsekvenserna av undfallenhet, menar Soraya Post.

 – Jag är starkt kritisk till brittiska Labour som inte tog Brexit-frågan på allvar. De har varit väldigt splittrade och gav ett halvhjärtat försvar för EU-medlemskapet. 

 

Soraya Post riktar även kritik mot svensk socialdemokrati och mot LO, som nyligen hade en EU-kampanj med budskapet ”Ta tillbaka kontrollen”. Extremnationalistiska Ukip med Nigel Farage i spetsen hade just ”Take back control” som valbudskap inför Brexit-folkomröstningen.

– LO reagerar bara utifrån hur Socialdemokraterna har agerat. Det är en reaktion på det. Men ta tillbaka kontrollen låter lite Farage och som Trump. Det är synd att man inte utvecklar sin egen ideologi, utan i stället hamnar i den strategiska fälla som är utlagd åt dem. 

Feministiskt initiativs EU-parlamentariker efterlyser också lite jävlar anamma från de svenska EU-positiva vänsteraktörerna.

– Vänsterrörelsen har inte råd att bli defensiv i EU-frågorna. Man måste bli mer offensiv. Det är som i fotboll. Det går inte att spela defensivt. Ett-tu-tre så släpper man in ett mål eller gör självmål. Spelar man offensivt håller man bollen på motståndarens planhalva.

 

Än en gång påtalar Soraya Post att det är mycket som står på spel:

– Jag önskar att traditionella partier i parlamentet inser att de anti-feministiska och rasistiska krafterna samlas för att motarbeta demokratin. Det kräver lite självinsikt och kompromisser. Alla måste lämna partiegoismen åt sidan och välja sakfrågor före prestige.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida