Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vänstern försöker tömma förskolor på personal

CYNISKT. Mitt under skriande brist av förskolepersonal föreslår Vänsterpartiet att färre timmar skall arbetas.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Vänsterpartiet tror att minskad arbetstid på förskolor skulle lösa förskolornas rekryteringsproblem. Men redan i dag råder brist på både examinerad personal och outbildade vikarier.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

I Göteborg är det sådan skriande brist på barnskötare och förskolelärare att kommunen tvingats hitta på en helt ny yrkeskategori för att höja statusen för den redan befintliga, outbildade personalen: Förskoleassistent.

 

Tanken är att den nya tjänsten ska bli möjlig efter en utbildning motsvarande 500 gymnasiepoäng. Därefter ska man kunna läsa vidare till barnskötare.

 

Tilltaget är en desperat lösning för att komma tillrätta med vad som knappast är ett unikt problem för Göteborg - bristen på personal.

 

Och det blir knappast bättre. Skolverket meddelade i våras att sedan 2014 har andelen personal med en förskolelärarexamen minskat med 2,9 procentenheter. Inte ens hälften av dagens förskolelärare har examen. Med 39,6 procent har en majoritet av personalen som hanterar småttingarna i dag inte ordentlig utbildning för det. 

 

Än värre är det i storstäderna. Där har endast 31 procent av förskolepersonalen en ordentlig examen.

 

Under 2018 var det till och med så illa att det fanns 20 förskolor i Göteborg som saknade en enda behörig förskolelärare. Mer än dubbelt så många, 46 stycken, hade mindre än en heltidstjänst med examinerad personal (GP 5/5).

 

Personalbristen rörande vikarier har också fått den extrema konsekvensen att föräldrar på sina håll i Göteborg uppmanas hålla sina barn hemma eller hämta dem tidigare. Det kunde SVT Västnytt rapportera om i höstas (8/9).

 

Det krävs dock ingen examen, vare sig som förskolelärare eller inom något annat yrke, för att förstå att förskolan har stora problem. Attraktiviteten är låg, rekryteringsmöjligheterna av behörig personal likaså. Ytterst drabbas de minsta av vuxenvärldens oförmåga att lösa problemen.

 

Det betyder dock inte att det saknas förslag på lösningar, såväl goda som totalt uppgivna. Ett särdeles cyniskt förslag kommer från Vänsterpartiet som mitt under rådande personalkris föreslår att den befintliga personalen ska arbeta färre timmar.

 

Genom att återanvända sitt bevisat misslyckade projekt med arbetstidsförkortning, som Vänsterpartiet brände åtskilliga miljoner av Göteborgs skattebetalares pengar på inom äldreomsorgen, vill partiet nu införa samma resursslöseri inom förskolan. Detta föreslår partiets kommunalråd Daniel Bernmar och Jenny Broman i en motion som finns på dagordningen till tisdagens kommunfullmäktige. De vill ge förskolenämnden i uppdrag att utreda hur sex timmars arbetsdag inom förskolan ska kunna införas. Det vill säga: Förskolepersonal ska arbeta mindre men ha samma lön som tidigare. 

 

Själva har Vänsterpartiet inte en susning om hur det skulle kunna gå till.

 

Vad som dock står klart är att det skulle kosta enorma mängder pengar att betala personal för att inte arbeta. Det skulle även skapa en historisk anställningsspurt som det helt saknas underlag för. Menar Vänsterpartiet att de drastiskt vill öka antalet obehöriga inom Göteborgs förskolor?

 

I det försök som gjordes med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende blev notan dyr: Minskning av timlöne- och sjukskrivningskostnader motsvarade inte kostnaderna för personalökningarna. Det vill säga: Projektet var ekonomiskt oansvarigt.

 

Och på Siriusgatans förskola, som också fick se sig bli experimentverkstad för Vänsterpartiet, ökade sjuktalen under arbetstidsförkortningsprojektet.

 

Förskolenämndens grova beräkning sätter en prislapp på Daniel Bernmars och Jenny Bromans cyniska välfärdspopulism: Ökade kostnader med 810 miljoner kronor. Det skulle beröva barnen i Göteborg på 35 000 arbetade timmar - per vecka. 1 500 tjänster skulle försvinna i en redan hårt pressad situation. 

 

Vänsterpartiet har inte bara gett upp hoppet om att lösa personalbristen inom förskolan. De vill att Göteborgs barn ska ha än mindre tid med den personal som redan sliter hårt. 

 

Om Vänsterpartiets förslag skulle bli verklighet skulle föräldrar behöva möta lappar på ytterdörren till förskolorna med budskapet: ”Håll barnen hemma eller hämta dem tidigare, på grund av att Vänsterpartiet inte vill att förskolepersonal ska jobba heldag med ditt barn”.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.