Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Vänner kidnappar inte varandras medborgare, Kina

China Day in Almedalen.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

VISBY. Kina kan inte förbättra relationen med Sverige genom propagandainsatser. Det enda sättet är att släppa Gui Minhai fri.

Celebrating friendship, trade and innovation”. 


Mitt under rådande folkuppror i Hongkong mot lagförslaget om ett nytt utlämingsavtal med fastlands-Kina, som skulle innebära ett stort hot mot politiska dissidenter och publicister, passade den kinesiska ambassaden i Stockholm på att under onsdagen öppna upp en PR-filial i Visby. 


Mitt bland Almedalsflanörer bjöd kommunistdiktaturen in till en ”informationsdag” med namn ”China Day” med bland annat kinesiska företag. Syftet var att ”bredda” bilden av Kina och försöka reparera relationen mellan Sverige och Mittens rike.


Anledningen: Kina känner sig obekväm med vad man anser vara negativ uppmärksamhet i Sverige efter att landet hösten 2015 kidnappat den svenska medborgaren och publicisten Gui Minhai från hans semesterboende i Thailand. Gui har också en bakgrund med flera års vistelse i Göteborg. I snart fyra år har Gui hållits fängslad illegalt, satts i arrest och kidnappats än en gång då han reste med svenska diplomater på väg till ett läkarbesök i Beijing. 


Till sin hjälp att försöka låtsas som att det regnade fick kommunistdiktaturen draghjälp av en verksamhet som samägs och drivs av svenska Utrikesdepartementet. UD har som bekant riktat skarp kritik mot Kina med anledning av landets kidnappning av Gui.


Bland de som deltog i en panel om svensk-kinesiska handelsrelationer under propagandadagen fanns en representant för Business Sweden, en sammanslagning av gamla Exportrådet och Invest Sweden. Business Sweden ägs i dag gemensamt av svenska staten och det privata näringslivet genom Utrikesdepartementet och Sveriges Allmänna Utrikeshandelsförening. 


Att en svensk verksamhet med ägardirektiv från UD deltar i Kinas påverkansoperation och opinionsbildningsförsök att tvätta rent sin kidnappningsverksamhet mitt under demokratins festival i Almedalsveckan är anmärkningsvärt. 


Även VD:n för branschföreningen Swedish Incubators & Science Parks (SISP) och programchefen för Uppsala Innovation Center (UIC) var med i panelen. 


Att Sverige och Kina ska ha bra handelsrelationer är självklart. De senast redovisade siffrorna på Sweden Abroad ger för handen att 2017 års svenska varuexport till Kina låg på 58 miljarder kronor. Med 4,5 procent av den totala svenska exporten gör det Kina till Sveriges åttonde viktigaste marknad. Landet är även Sveriges viktigaste asiatiska handelspartner. Inte minst för Göteborg och Västkusten spelar Kina en avgörande roll för vår ekonomi och välstånd. Att låtsas om något annat eller propagera för en förändring vore verklighetsfrämmande.


Det betyder dock inte att Sverige kan acceptera att bli illa behandlat av en diktatur. Inte heller bör svenska statliga aktörer agera undfallande och fjäskande för diktaturen. Att delta i en påverkansoperation vars syfte är att spy ut propaganda i centrala Visby borde inte vara i svenskt intresse. 


Propagandainsatser under Almedalsveckan lurar ingen. Om Kina är mån om vänskapen och relationen med Sverige bör man givetvis sluta kidnappa andra länders medborgare och omedelbart och ovillkorligt släppa Gui Minhai fri.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida