Csaba Perlenberg

Välkommen idétorka hos Vänsterpartiet i Göteborg

Vänsterpartiet i Göteborg har backat från sitt ursprungliga förslag att införa 100 vattenposter i Göteborg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Vänsterpartiet i Göteborg rivstartar valkampanjen med att backa från ett av sina mest urvattnade förslag. Det är välkommet.

Årets varmaste dag i Göteborg inträffade under gårdagen. 33,3 grader var förhoppningsvis en topp som inte överträffas under resten av året. Eller någonsin igen. För stora delar av Sverige har de extrema värmerekorden med tillhörande torka, lantbrukskris, massiva eldhav i skogar samt kompakt eldningsförbud för grillning varit en ovanlig situation. 


LÄS MER: GT LEDARE: Vänsterpartiet trampar vatten 


I takt med att temperaturen når rekordnivåer ökar också valtemperaturen efter ett par post-Almedalen-veckor av total ökentorka inom politikens värld. I Göteborg rivstartar Vänsterpartiet valkampanjen med att backa från ett av sina egna signaturförslag under den gångna mandatperioden. Under tisdagen korkade Vänstern upp sitt förslag om kommunala vattenposter igen. I ett pressmeddelande meddelade partiet att de var mycket nöjda med de arton (18) drickfontänerna i centrala Göteborg och att V gärna såg "minst dubbelt så många fontäner". 


Det kan inte beskrivas som något annat än en totalt urvattnad version av hur det lät för drygt två år sedan.


LÄS MER: GT LEDARE: Vänsterns Mad Max-fantasier 


Då ville Vatten- och kretsloppsnämndens ordförande Jöran Fagerlund (V) att Vatten- och kretsloppsförvaltningen skulle bygga hela 100 nya kommunala vattenposter i Göteborg - bara under 2017. Det skapade sådana konvulsioner inom tjänstemannaorganisationen att förvaltningschefen fann sig nödgad att ta till den mycket ovanliga åtgärden att skriva en notering i nämndsprotokollet. Där ställde han sig frågande till nödvändigheten i förslaget och undrade vilka andra satsningar som skulle behöva skjutas på framtiden för att Vänsterpartiets obscena krigsförklaring mot buteljerat vatten skulle framtvingas. 


Att Vänsterpartiet nu prioriterar ned sitt önskemål om antalet vattenposter från etthundra stycken till "minst" 36 stycken i Göteborg är en välkommen nedkylning av partiets ambitioner att låta VA-taxebetalarna bära notan för partiets makabra förslag. I sina mest högtravande stunder argumenterade olika representanterna för V att kommunala vattenposter var en fråga om mänskliga rättigheter. I andra stunder har det handlat om att "arbetarklassen" ska få tillgång till vatten. Men det har även varit en ideologisk fråga där Vänsterpartiet velat underminera kiosker, butiker och serviceinrättningar genom att låta stadens vatten utkonkurrera stadens handel. 


Därmed har Vänsterpartiets förslag hotat både jobb och näringsliv och därmed även syftat till att urholka välfärden. Föraktet mot kapitalismen gjorde sig åter påmint under gårdagen, när kommunalrådet Daniel Bernmar (V) menade att människor inte ska behöva betala 30 kronor för att få rent vatten i en flaska. Människor är givetvis fullt kapabla att själva avgöra vad de vill lägga sina pengar på. Samtidigt är det givetvis inte ett problem i övrigt för människor att vid behov kunna släcka sin törst, antingen genom att fylla på sina flaskor i förväg via sina hem eller sina arbetsplatser. 


Vänsterpartiets erkännande att det tagit sig vatten över huvudet med hundra offentliga vattenposter har förhoppningsvis en svalkande effekt även på framtida populistiska förslag.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida