Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vågar L välja någon annan än Eva Flyborg?

Eva Flyborg (L), bäst i provvalet.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Axel Darvik (L).
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Pär Gustafsson (L).
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Eva Flyborg vann provvalet i Göteborgsliberalerna. Det är dock långt ifrån över vem som blir nytt skolkommunalråd och gruppledare.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

OPINION. En riktig skräll. Eva Flyborgs vinst i Liberalernas interna provval i kampen om vem som ska bli nytt liberalt kommunalråd i Göteborg kan inte beskrivas på något annat vis. 

Den före detta mångåriga riksdagsledamoten tar hem första bataljen om vem som ska bli Liberalernas nästa lokala ledare och affischnamn inför kommunvalet 2022. Underdogen mot etablissemanget.

Förvisso var resultatet i praktiken jämnt mellan henne och tvåan Axel Darvik, men icke desto mindre är 85 röster två fler än Darviks 83. På avlägsen tredjeplats hamnade Pär Gustafsson med 58 röster. 

Eva Flyborgs seger i provvalet är än mer imponerande givet att hon till skillnad från Darvik och Gustafsson inte pepprat Facebook sönder och samman med flera välproducerade kampanjfilmer som endast riktat sig till de närmast sörjande. I stället har Flyborg lyckats mobilisera Göteborgsliberalernas medlemmar på annat vis.

Under fredagen uppdaterade samtliga kandidater sina sociala medier med olika meddelanden om tack till de medlemmar som röstat. Varken Darvik eller ens Gustafsson erkänner sig dock besegrade. Med goda skäl.

Provvalet är som sagt endast ett provval. Härnäst ska nomineringskommittén överpröva det tydliga provvalsresultatet och komma med sin egen rekommendation. Därefter ska medlemmarna vid en stämma få rösta ännu en gång. Den krångliga och oförståeliga upprepningen av en andra medlemsomröstning kommer att vara avgörande.

Valet av ny gruppledare och kommunalråd är knappast bara en personfråga. Det handlar om politiska vägval. Tydligt är att en majoritet av Liberalernas medlemmar i Göteborg vill dra partiet högerut. Pär Gustafsson är den enda som tydligt profilerat sig som en socialliberal kandidat. Medlemmarna har tydligt gjort en bedömning att Pär Gustafsson varit alldeles för nära knuten till Helene Odenjung för att kunna initiera den nytändning som partiet nu signalerar att man innerligt önskar. 

I stället verkar det vara Flyborgs kravliberalism och Darviks mer teknokratiska liberalism, ja, man skulle kunna kalla det för folkpartistisk inriktning, som engagerat medlemmarna. 

Men Eva Flyborg gör rätt i att inte ta ut vinsten i förväg. De som röstat på Pär Gustafsson kommer med allra största sannolikhet att rusa till Axel Darviks kandidatur för att blockera Flyborgs vinstchanser. Men om provvalet visat något så är det att vad som helst kan hända framöver.

Nomineringskommittén har nu ett strategiskt vägval att beakta. Bortom det partiinterna valet och kvalet finns det bland göteborgarna en allmän och mycket utbredd misstro mot partier som inte lyssnar på varken medborgare eller medlemmar. Det är en misstro som är svår att svära sig från, även från ett så elitistiskt parti som det tidigare Folkpartiet fortfarande är. I alla fall om man har ambitioner att behålla eller öka sitt valresultat från 2018.

Att överpröva ett provvalsresultat med en annan kandidat än Eva Flyborg riskerar att skapa trovärdighetsproblem inför en väljarkår som med viss rätta skulle ha fog att fråga sig vad väljarnas röster är värda, om partiet inte ens lyssnar på sina egna medlemmar?

Enkelt uttryckt: Vågar valberedningen välja någon annan än Eva Flyborg som sitt förslag att bli nytt skolkommunalråd i Göteborg?


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida