Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vad gör Anna Johansson ens i riksdagen?

Anna Johansson (S), riksdagsledamot från Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON/GT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.Foto: NORA LOREK

Av Göteborgs 19 riksdagsledamöter placerar sig Anna Johansson (S) på jumboplatsen under allmänna motionsperioden. Inte en enda egen motion har det blivit.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. GT:s politiska hållning är liberal.

I torsdags var sista dagen för riksdagens 349 ledamöter att lämna in motioner under den allmänna motionstiden – en period där politiker föreslår åtgärder eller ändringar inom valfritt samhällsområde. En genomgång av Göteborgsbänkens 19 ledamöter visar på en bredd i motionerandet utifrån politisk profilering, ämnesområde givet vilka utskott ledamöterna sitter i, blandat med lokalt anknutna förslag. Riksdagsledamöter väljs förvisso i lokala och regionala valkretsar, men ska fatta beslut för hela Sverige. Det ena utesluter dock inte det andra.

 

Olika riksdagsledamöter har fått upp flåset olika mycket i motionerandet. Den mest hurtfriska ledamoten från Göteborgs valkrets är liberalen Robert Hannah vars namn förekommer på 70 olika motioner, varav 42 som förstemotionär eller egen författare. Sämst är Anna Johansson, en av partiets 4 lokala riksdagsledamöter och ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg. Hon har inte skrivit en enda egen motion och förekommer endast som pliktskyldig medsignatur på en massmotion med fem andra S-ledamöter, huvudförfattad av Mölndalsledamoten Aylin Fazelian.

 

Nu ska det i rättvisans namn sägas att motionsskrivande inte är det enda sättet att mäta en riksdagsledamots effektivitet eller engagemang. Icke desto mindre är motionsperioden ett tydligt och viktigt sätt att se vilka frågor enskilda ledamöter driver och brinner för.

 

Anna Johansson verkar inte brinna för någonting alls. Ingen av de andra ledamöterna i Göteborgs valkrets har varit lika slappa i sitt motionsskrivande.

 

Under förra allmänna motionstiden i 2017-18 var Anna Johanssons namn knutet till 7 stycken motioner, dock ingen som egen motionär. I två av motionerna förra året var hon förstanamn till förslag som skrevs tillsammans med en annan ledamot.

 

Vän av ordning kan invända att Johansson är ordförande i arbetsmarknadsutskottet, ett tungt uppdrag som kräver sin ledamot. Men även i jämförelse med övriga utskottsordföranden är Anna Johanssons insats påver. 

 

I civilutskottet basar miljöpartisten Emma Hult. Under allmänna motionstiden sitter Hults namn på 29 motioner, varav 7 som huvudförfattare (10 om man räknar medförfattande i egenskap av andranamn). Finansutskottets Elisabeth Svantesson (M), även partiets ekonomisk-politiska talesperson, har författat två egna motioner samt förekommer i ytterligare fyra motioner. Trafikutskottets ordförande Jens Holm (V) är knuten till 22 motioner, varav en egen. Johanssons partikamrat Matilda Ernkrans (S), ordförande i utbildningsutskottet har sitt namn på 5 motioner, varav 3 egna. 

 

Och Anna Johanssons kollega på Göteborgsbänken, näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M), har sitt namn på 28 motioner varav 19 för egen penna. 

 

Skåneliberalen Christer Nylander, som likt Johansson även är ordförande i sitt regionala partidistrikt men därutöver kör dubbelarbete som kulturutskottets ordförande och är gruppledare i riksdagen, förekommer i hela 90 motioner varav 3 som huvudförfattare.

 

Anna Johansson var toppnamn på Socialdemokraternas Göteborgslista till riksdagen. De som röstade på partiet har nu att fråga sig: Till vilken nytta då? Vad har Anna Johansson ens gjort i riksdagen under hösten? 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida.