Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Vaccinvägrare ska inte jobba i vård och omsorg

Anställda inom vård och omsorg borde självklart vaccinera sig.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på GT:s ledarsida.

Moderaternas krav om tydlighet kring vaccinering för personal inom vård och omsorg är både rimligt och självklart.

OPINION. Vaccinering är för folkhälsan vad sanning är för demokratin. Om ogrundade lögner ses som ett fullgott substitut för fakta, blir det snabbt kvicksand av demokratiska processer. Detta har vi kunnat bevittna på någorlunda betryggande avstånd under de senaste fyra årens travesti i USA. Därför är det kanske heller inget sammanträffande att den amerikanska regeringens motåtgärder på pandemin varit så katastrofalt.

I Sverige rullar vaccineringen på. Men trots att flera regioner gått emot Folkhälsomyndigheten och tydligt prioriterat sin vård- och omsorgspersonal finns det enligt olika medierapporter personal som inte vill låta sig vaccineras. För en vecka sedan rapporterade Sydsvenska Dagbladet att enbart 60-65 procent av medarbetarna på vårdboenden i Skåne hade tackat ja till vaccinering när arbetsgivaren erbjudit det till dem.

Sant är att det fortfarande finns frågetecken kring smittspridning trots vaccinering, som ju är ett hinder från att insjukna i coronaviruset. Men det innebär inte att det inte är absolut nödvändigt att personal inom offentlig och privat vård vaccinerar sig. Sjukvårdens motståndskraft när det kommer till att kunna bedriva en fullskalig vård under rådande pandemi är direkt avgörande för vår förmåga att kunna bekämpa densamma.

I Göteborg följer nu kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) upp det krav som Moderaterna på riksplan ställde för några dagar sedan. Det vill säga: Personal inom vård och omsorg som inte låter sig vaccineras kan behöva placeras på annat håll.

På riksplan gick partiledaren Ulf Kristersson steget längre. TT har rapporterat att moderatledaren yttrat:

– Vi måste ha nationella riktlinjer för hur regioner och kommuner och privata arbetsgivare ska agera om det är så att medarbetare som dagligen träffar personer som är i riskzonen, till exempel på äldreboenden, inte låter sig vaccineras. Vad ska då gälla?

Dessutom har Kristersson sagt att:

 — Det kan man inte låta varje arbetsgivare själv sköta, regeringen måste ge Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att skapa tydliga riktlinjer.

Till detta kommer kravet på att de som inte vill låta sig vaccineras bör överväga annan anställning eller omplacering. Moderaternas krav och uppmaning är rena rama självklarheter, men låter sig upprepas.

Vaccineringen handlar inte bara om att hindra smittspridningen utan om att få ner antalet insjuknade, och därmed rädda liv och inte öka belastningen på den redan hårt belastade vården.

Att det finns sjukvårds- och omsorgspersonal som inte helhjärtat ställer upp på vaccineringen riskerar mer än att själva bli smittade. Givet att de rör sig ute i samhället och bland familjemedlemmar finns det aldrig en hundraprocentig garanti för att de inte kan bli smittade den vägen. Därför är det viktigt att inte riskera att bli sjuk, så att den funktion man uppbär i välfärden inte fallerar. Att bortrationalisera vaccinering med att det inte är en garanti för att man inte ändå kan vara smittbärare håller inte, givet att det just är insjuknandena som är det akuta problemet i ett land som saknar en noggrann smittspårning av Australiens typ. 

Det borde införas vaccintvång för sjukvårdspersonal och anställda inom omsorgen. Passar det inte sig kan man alltid byta yrke.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på GT:s ledarsida